Wednesday, December 30, 2009

Insecten helpen Pole shift mee... ( nos) kanteling aarde in aantocht

13,5 miljoen hectare bos verwoest in Canada

Mountain Pine Beetles hebben in Canada zo'n 13,5 hectare bos verwoest

NOS Update: woensdag 30 dec 2009, 15:01

Door economieredacteur Tineke Hoekstra

Canada kampt al jaren met een keverplaag. De Mountain Pine Beetle heeft in totaal 13,5 miljoen hectare aan naaldbomen in British Columbia verwoest. Dat is meer dan drie keer Nederland en sinds twee jaar woedt de plaag ook in de Rocky Mountains in de provincie Alberta.

Verwacht wordt dat 80 procent van de volwassen naaldbomen in British Columbia in 2013 dood zal zijn. Men is bang dat de plaag zich verder zal verspreiden over heel Canada.

Lees ook:
- Dak Olympic Oval gemaakt van aangetast hout

De kevers boren zich door de bast van een boom, leggen hun eitjes onder de bast en laten geurstoffen achter waar andere kevers op afkomen. Ze blokkeren de opname van vocht en voedingstoffen en na ongeveer twee weken sterft de boom door gebrek aan voeding en water. Op die manier blijven grote stukken dood bos achter, herkenbaar aan hun rode kleur.

Opwarming
Uit recente studies blijkt dat de Mountain Pine Beetles bijdragen aan een ander probleem: opwarming van de aarde. Normaal neemt bos CO2 op, maar dode bomen doen dat niet, sterker nog, als ze gaan rotten stoten ze het juist uit.

Volgens berekeningen zorgt de plaag ervoor dat er in 2020 meer dan 270 megaton CO2 in de atmosfeer terechtkomt. De doelstelling van Canada om 20 procent minder uitstoot van broeikasgassen te hebben in 2020 ten opzichte van 2006 komt hiermee in gevaar.

Schade
Het bestrijden van de plaag is erg lastig. De omvang is te groot om te lijf te gaan met natuurlijke vijanden zoals bepaalde vogels, en de kevers sterven pas een natuurlijke dood in zeer strenge winters: bij meer dan vijf dagen vorst van minimaal -34 graden Celsius achter elkaar.

Het beleid van het ministerie van Bosbouw van British Columbia is dan ook gericht op het beperken van de schade. De basis voor het beleid is het '2006-2011 Mountain Pine Beetle Action Plan', waarin onder meer extra aandacht is voor de bossen en gemeenschappen die zijn getroffen.

Mogelijkheden
In British Columbia vindt veel onderzoek plaats naar de economische mogelijkheden van het dode hout (bugwood). In april 2008 trok de provincie 1,2 miljoen dollar uit voor onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe markten en producten. Vaak zijn de transportkosten een knelpunt, door de grote afstanden van de bossen naar de bewoonde wereld. Ook de federale overheid steunt de strijd tegen de kevers. Het Canadese federale ministerie van Natural Resources startte het Mountain Pine Beetle Program, waarbij in twee jaar 400 miljoen dollar werd uitgetrokken om de verspreiding van de kevers tegen te gaan.

De belangrijke houtindustrie lijdt ernstig onder de Beetle. De Canadese regering zoekt daarom naar economische mogelijkheden voor gebruik van het dode hout. De variatie aan houtproducten geproduceerd in British Columbia is enorm; timmerhout, multiplex, pulp, papier en afgewerkte houtproducten zoals deuren, ramen, vloeren, kasten en tuinaccessoires.

Wood pellets
Een minder voor de hand liggend houtproduct is de zogeheten 'wood pellet'; een klein houtballetje dat bestaat uit samengeperst zaagsel van verschillende houtsoorten. Ze worden steeds meer gebruikt als 'schone' brandstof. Bij verbranding in ovens komen weinig schadelijke stoffen vrij. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt wordt gecompenseerd door de CO2 die de boom gedurende zijn leven heeft opgenomen. En er blijft weinig as achter.

Een ander duurzaam voordeel van wood pellets is dat ze worden gemaakt van afval, namelijk van het zaagsel dat overblijft bij het maken van andere producten in de houtindustrie of van dode bomen. Volgens de Wood Pellet Association of Canada wordt er geen enkele gezonde boom gekapt voor commerciƫle wood pelletproductie.

Door de stijging van de prijzen van fossiele brandstoffen is de populariteit van de houtballetjes de laatste jaren sterk toegenomen. In British Columbia produceerden in 2006 zes bedrijven met acht fabrieken 900.000 ton pellets. Er zijn nieuwe fabrieken in aanbouw die in BC in 2010 voor een verdrievoudiging van deze productie moeten zorgen.

Nederlands
Door de grote dichtheid zijn de pellets makkelijk per schip te transporteren en de Canadese provincie profiteert van een groeiende vraag uit met name Europa en Aziƫ. Momenteel zijn diverse Nederlandse bedrijven actief in deze sector, voornamelijk in de transportsector, maar ook in de biobrandstoffenindustrie.