Thursday, November 26, 2009

Nieuw virus ontdekt Taiwan.. ( de morgen .be)

Nieuwe ziekte bij mannen met hiv

De amoebe Entamoeba histolytica.
Een zeldzame ziekte door een parasiet die normaal enkel via vervuild water wordt overgedragen, blijkt bij homomannen met hiv ook via seks verspreid te kunnen worden. "Bij ons komt ze normaal niet voor, maar dat zou nu wel eens kunnen gaan veranderen", stelde de Taiwanese onderzoeker Chien-Ching Hung vast.

70.000 doden per jaar
Het zeldzame Amoebiase loop je enkel op in een paar ontwikkelingslanden waar de amoebe Entamoebia histolytica van nature in het milieu en vervuild water aanwezig is. Gevaarlijk wordt het wanneer de amoebe je darmwand binnendringt en bloederige diarree veroorzaakt, of wanneer ze doordringt tot in het bloed en onder andere abcessen op de lever veroorzaakt. Wereldwijd sterven jaarlijks zo'n 70.000 mensen aan de ziekte.

Seropositieve homomannen
Er waren vermoedens dat de besmetting vaker voorkwam bij mannen die aan homoseks deden. Hung gebruikte moderne moleculaire technieken en toonde zo welke amoeben nauw met elkaar verwant waren, en dus wie de besmetting had gekregen van wie.

In Taiwan bleken seropositieve homomannen veel vaker een bijbesmetting te hebben dan de gezonde populatie, en ook vaker dan heteroseksuele seropositieven. Bovendien bleek dat homomannen uit verschillende streken toch door dezelfde amoebestam besmet waren.

Nieuwe ziektegebieden?
In de mobiele wereld van vandaag betekent dit dat de ziekte door homoseksuele contacten kan worden overgebracht naar gebieden waar ze van nature helemaal niet voorkomt. "Onze artsen bereiden zich dus maar beter voor", besluit Hung. (afp/tw)