Friday, November 20, 2009

Hoogste staat van paraatheid in Oekraine .. zeer dodelijk virus uitgebroken.. 189 doden..


Oekraïne in de ban van killer-virus

Is het longpest? Mexicaanse griep of een nieuw griepvirus? In Oekraïne neemt de paniek toe, nu steeds meer mensen overlijden aan een geheimzinnige longziekte. Slowakije en Rusland hebben zelfs uit voorzorg al grensposten met het land gesloten.

OEKRAïNE IN DE BAN VAN KILLER-VIRUS


Volgens de laatste berichten zijn in korte tijd minstens 189 mensen in Oekraïne overleden aan een mysterieuze ziekte die de longen aantast. Meer dan een miljoen mensen zouden geïnfecteerd zijn, vooral het westen van het land. In de buurlanden Polen, Rusland, Hongarije en Roemenië maakt men zich grote zorgen over de verspreiding van het virus. Oekraïners die deze landen willen binnenkomen, worden eerst medisch getest.

Griepcocktail

De president van Oekraïne, Joesjtsjenko, is ervan overtuigd dat zijn land te maken heeft met een mutatie van twee seizoensgebonden griepen en de Californische griep tot een nieuwe griep. Hij heeft de World Health Organisation (WHO) gevraagd om de epidemie te onderzoeken. WHO houdt het voorlopig op een uitbraak van Mexicaanse griep. Ondertussen is ook een team van Britse wetenschappers het virus aan het onderzoeken.

Quarantaine
De Nederlandse ambassade in Oekraïne beschrijft de maatregelen die de regering op 30 oktober heeft afgekondigd vanwege de epidemie:

Voor negen westelijke regio's is een quarantaineregeling afgekondigd.
Alle scholen zijn voor een periode van drie weken gesloten.
Het is niet toegestaan om grote openbare evenementen te houden in heel Oekraïne.


Bloedingen
Artsen zijn geschokt door de schade die het virus aanricht. De Oekraïnse lijkschouwer professor Victor Bachinsky beschrijft wat hij bij autopsies heeft aangetroffen: compleet verwoeste longen. Het agressieve virus valt de longen aan en veroorzaakt direct bloedingen, vertelt hij. De slachtoffers die hij heeft gezien zijn gestorven aan shock, niet aan longontsteking of de pest.

Zwarte houtskool
In het ziekenhuis van Lviv zijn vier mannen en een vrouw gestorven. De artsen denken aan een virale pandemie, aldus dokter Myron Borysevych: "We geloven niet dat dit het H1N1 (Mexicaanse griep) -virus is. We weten echt niet welke pandemie het is." Een andere arts vertelt: "we hebben een autopsie uitgevoerd op twee van de overledenen en hun longen zagen eruit als zwarte houtskool. Alsof ze helemaal verbrand zijn. Verschrikkelijk."

Deze uitzending van Russia Today geeft een beeld van de paniek in Oekraïne: rijen voor de uitverkochte apotheken en overal op straat mensen met mondkapjes op.