Friday, November 27, 2009

Dubai "gebakken lucht... "...




De pas aangelegde metrolijn in Dubai, het eerste metrosysteem in de Verenigde Arabische Emiraten. (

Foto AFP bericht NRC)

Opeens is Dubai geen paradijs meer


De palmeilanden voor de kust maakten van Dubai een fenomeen in de wereld. Nu brengen ze samen met andere prestigeprojecten de stadstaat aan de Golf aan de rand van een faillissement.
Door onze redacteur Daan van Lent
Achtergrond - Bankiers hebben met onze welvaart gegokt
Nieuws - Te koop: metrohalte in Dubai
Amsterdam, 26 nov. Het grootste bedrijf van het emiraat, Dubai World, schortte gisteren alle betalingen van zijn schuldenlasten voor een half jaar op. Dubai World is een belangrijk investeringsvehikel van het emiraat en staat onder directe controle van de heerser van Dubai, Sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum. Belangrijkste probleemdochter is vastgoedbedrijf Nakheel. Dat bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor de kunstmatige palmeilanden die Dubai voor de kust heeft aangelegd. Nakheel kan in december een sukuk, een islamitische obligatie, van 4 miljard dollar niet terugbetalen.


Europese beurzen lager door problemen Dubai
Europese beleggers reageerden vandaag onrustig op het nieuws dat het belangrijkste bedrijf van het emiraat, Dubai World,in de financiële problemen zit. De aandelenmarkten sloten diep in de rode cijfers. Vooral de financiële aandelen moesten het ontgelden. De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot met een verlies van 11,52 punten (3,6 procent) op een stand van 306,72 punten. De MidKap-index verloor 2,4 procent tot 485,41 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten 3,2 tot 3,4 procent in de min.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot met een verlies van 11,52 punten (3,6 procent) op een stand van 306,72 punten. De MidKap-index verloor 2,4 procent tot 485,41 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten 3,2 tot 3,4 procent in de min.

„Dit is een enorme schok, alsof er een bom is ontploft”, zegt een westerse bankier vanuit Dubai. „Het toont aan dat Abu Dhabi niet meer wil helpen.” Abu Dhabi en Dubai zijn allebei onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder dit jaar schoot het grotere Abu Dhabi, dat veel geld verdient aan de olie-export, zijn kleinere buurstaat Dubai, dat vrijwel geen oliereserves meer heeft, te hulp door 20 miljard dollar aan noodkredieten te verstrekken. De helft daarvan werd direct gebruikt.

„Iedereen ging ervan uit dat het geld gebruikt zou worden om die ene sukuk af te betalen. Dat is nu niet het geval”, zegt de zelfde bankier. „Vermoedelijk is al dat geld uit Abu Dhabi nodig geweest om gewone lopende financiële verplichtingen te betalen.”

Dubai heeft zijn fenomenale opkomst gefinancierd door voor miljarden forse leningen aan te gaan. Tot de kredietcrisis waren westerse banken maar al te bereid die te verstrekken. Dubai kon er het hoogste gebouw ter wereld mee financieren, een havencomplex en hotels waarvan de luxe ieder voorstellingsvermogen te boven gaat. Maar het emiraat zit nu wel met een schuld van naar schatting 80 miljard dollar (54 miljard euro).