Sunday, November 22, 2009

Groot Brittannie in opperste staat van paraatheid... ( rtl)

Britse bruggen verzwakt door regen

Groot-Brittannië is in opperste staat van paraatheid. Door de zware regenval van de afgelopen dagen zijn veel bruggen zodanig verzwakt dat sommige dreigen in te storten.

Bruggen Cumbria verwoest door regen

Cumbria

Het gaat om 1800 bruggen in het graafschap Cumbria. Een aantal van die bruggen is al bezweken onder het noodweer. Inwoners kunnen daardoor geen kant op. Een agent die op één van deze bruggen stond om het verkeer tegen te houden, kwam om het leven toen het bouwwerk instortte.

Cockermouth
Vooral het plaatsje Cockermouth heeft het zwaar te verduren. Daar kwamen huizen en straten onder water te staan. Cockermouth ligt in Cumbria. Daar leven in totaal ongeveer een half miljoen Engelsen. Circa 800 huishoudens in het gebied zitten zonder stroom als gevolg van de overstromingen.

Vermist
In het aangrenzende zuiden van Schotland en in het zuiden van Wales is ook sprake van ernstige wateroverlast. In Wales wordt gevreesd voor het leven van een 21-jarige vrouw, die zou zijn meegesleurd door de rivier de Usk.

Ierland
Ook in Ierland is het bar en boos. In Cork, met circa 190.000 inwoners de tweede stad van Ierland, zitten 18.000 huishoudens zonder watervoorziening doordat een pompstation onder water kwam te staan. Volgens de autoriteiten kan het nog dagen duren voordat de machines zijn gerepareerd en de inwoners van de stad in het zuiden van het land weer beschikken over drinkwater. Delen van de binnenstad van Cork staan voor het eerst in een halve eeuw onder water.

Nog niet voorbij
Voor de komende dagen wordt nog meer veel regen en harde wind verwacht in Groot-Britannië en Ierland.