Sunday, November 22, 2009

0 Graden grens Alpen op zomersniveau.. ( snowrepublic..)


Nulgraden in de Alpen op zomers niveau.


Termen zondagavond 22h00

Zoals ik vandaag al eerder schreef bleef het ook dit weekend onverminderd zeer zacht in de Alpen, en dat gold niet alleen voor de lage gelegen gebieden of dalen.
Het nulgraden niveau bevond zich dit weekend op circa 3700 meter (!) , en dat zijn waarden die we normaal alleen in de zomer zien.

Zo werd bijvoorbeeld op het Jungfraujoch ( Wallis , 3580 meter ) , een temperatuur van + 1 °C geregistreerd en dat is zo'n 10 °C hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar.


Jungfraujoch met blik op de Jungfraufirn ( gletsjer ) welke uitkomt op de Konkordiaplatz, het kruispunt van 4 (5) gletsjers en van waaruit de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer ( 25 km lang ), wordt gevoed.





Inmiddels is na passage van een zwak koufront de temperatuur in alle hoogtes weer gedaald tot een meer normaal niveau voor de tijd van het jaar.
Het Jungfraujoch meldt actueel een temperatuur van "nog maar" -9.8 °C


Temperatuur verloop Jungfraujoch, 3580 meter



Ofschoon de temperaturen na een korte thermische opleving rond het midden van de week geleidelijk weer zullen dalen tot een voor de tijd van het jaar normaal niveau, blijft het voorlopig nog wachten op een echte winter inval.