Wednesday, November 25, 2009

Japanse vissers zorgen voor slachting dolfijnen... ( nos)

Dolfijnenslachting onthuld in documentaire 25-11-09


Op een geheime plek aan de Japanse kust, onzichtbaar voor het publiek, vindt ieder najaar een slachting plaats. In een afgeschermde baai kleurt het zeewater dieprood als duizenden dolfijnen met harpoenen worden gedood. Behalve de vissers is er niemand die het ziet. Tot nu. Want nu is er de documentaire The Cove.

De makers van de documentaire hebben camera's verwerkt in nagemaakte stenen om onder water te kunnen filmen. De beelden hebben zij vervolgens het land uit moeten smokkelen, want er is veel geld gemoeid met de jacht op de dolfijnen. Een dolfijn voor pretparken kan ruim 60.000 euro opleveren.

Aan de documentaire wordt meegewerkt door de trainer van de dolfijnen in de televisieserie Flipper. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de populariteit van de beesten en probeert ze nu te beschermen.

The Cove heeft meerdere prijzen gewonnen en is kandidaat voor een Oscar. Gisteravond is de film in première gegaan op het grootste documentairefestival ter wereld, IDFA, in Amsterdam. Vanaf drie december is de documentaire ook in de bioscoop te zien.