Thursday, November 26, 2009

Financiele instellingen schijten in hun broek.... alles wankelt..... ( telegraaf)

Damrak bijt stof na nieuws Dubai

AMSTERDAM - Het Damrak in Amsterdam eindigde donderdag eerder bloedrood dan woestijnrood, al was de oorzaak wel degelijk in het Arabische stuifzand gelegen. Details over de grote financieringsproblemen bij de bouwprojecten in oliestaatje Dubai wakkerden de vrees voor een verdere verzwakking van de wereldeconomie aan. Met name Aegon en ING kregen klappen vanwege mogelijke bankrisico’s.


Commerzbank viert vandaag de 50ste uitgifte van AEX Limited Speeders op Euronext Amsterdam. Thibaud Renoult luidde namens het bedrijf de gong.

De AEX-index sloot liefst 3,6% lager op 306,72, iets boven het laagste niveau van de dag. De Midkap-index duikelde met 2,4% tot 485,4 punten.

In Europa schreven Parijs en Frankfurt verliezen van 3,4% respectievelijk 3,3%.

De penibele financiële situatie in het Arabische emiraat Dubai, waarover gaandeweg de dag meer details naar buiten kwamen, leidde tot een hevige schrikreactie onder beleggers. Door de bouwwoede in de afgelopen jaren zijn de schulden zover opgelopen dat een van de belangrijkste investeringsvehikels van de overheid voorlopig wil afzien van aflossing. De totale schuld van Dubai bedraagt zo'n 80 miljard dollar.

"Het kon daar jarenlang niet op en nu zie je dat het vertrouwen een stevige tik krijgt", stelde beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot. Volgens hem kunnen de problemen een voorbode zijn voor nog meer ellende in soortgelijke landen.

Een lager slot in zowel China als Japan zetten de aandelenhandel al bij opening op een achterstand. Dat kwam vooral door de dollar, die ’s ochtends het laagste niveau in vijftien maanden bereikte. Voor een euro moest $1,5105 worden neergelegd.

Wall Street is vandaag gesloten vanwege Thanksgiving Day. De beurzen in New York deden het gisteravond rustig aan. Meevallende cijfers over de werkloosheiduitkeringen en de huizenmarkt in de VS gaven een positieve impuls. De belangrijkste Amerikaanse beurzen sloten 0,3% tot 0,5% hoger.

In de AEX kleurden de borden het grootste deel van de dag volledig rood. Met name de financials werden weggedaan door de financiële risico's in Dubai. Aegon leverde liefst 7,7% in op €4,65. ING (€8,92) zag 7,3% van de koers verdampen. De bankvezekeraar meldde dat het via obligatieleningen een 'verwaarloosbare blootstelling' heeft aan de betalingsproblemen in het emiraat.

Ook TomTom (-7% op €6,41) en Air France-KLM (-6,2% op €10,37) gingen flink onderuit.

Boskalis (€26,50) verloor 6%, al meldde het bedrijf geen effect te verwachten van de perikelen in Dubai. Boskalis had er één klus, de herontwikkeling van de haven van Port Rashid. Die opdracht kwam van projectontwikkelaar Nakheel, onderdeel van het geplaagde Dubai World.

Door een terugval van de grondstoffenprijzen deed ArcelorMittal het slecht. Het aandeel van het staalconcern duikelde 5,7% tot €24,90.

De vastgoedfondsen stonden eveneens onder druk door de betalingsproblemen rond de ontwikkelingsprojecten in oliestaatje Dubai. Corio duikelde 5% in waarde op €45,70, terwijl Unibail Rodamco (€149,10) en Wereldhave (€66,15) beide 4,3% achteruit gingen.

Philips blijft voor Brussel verdacht inzake het niet naleven van de mededingingsregels voor traditionele televisietoestellen. Het aandeel sloot 3,6% lager op €18,15.

Theodoor Gilissen stelde het advies van Unilever opwaarts bij van ’verkopen’ naar ’houden’. De zakenbank heeft vertrouwen in de groeimogelijkheden op de lange termijn van het levensmiddelenconcern. Het aandeel verloor desondanks 2,8% op €20,38.

Heineken (€31,32) en KPN (€11,81) waren de kleinste verliezers met een 1,3% en 1,2% lager slot.

In de Midkap-index sloten vrijwel alle fondsen in de min. Heijmans was hekkensluiter met -6,3% op €11,95. De Brabantse bouwer gaat een kazerne voor de Koninklijke Marechaussee bouwen op Schiphol. Met de opdracht is 45 miljoen euro gemoeid.

Ook Ordina deed het slecht met een koersdaling van 4,4% op €4,79.

CSM won daarentegen. De toeleverancier van bakkerijen kreeg er 1,2% bij op €17,21. Océ (€8,59) kreeg er 0,1% bij.

AScX-fonds Antonov had last van winstnemingen na de koersexplosie van afgelopen dinsdag. Het aandeel verloor 6,4% op €0,59.

Hitt (€3,51) was op het lokale front een positieve uitschieter met een koerswinst van 6% na de bekendmaking van een order uit China ter waarde van €3,3 miljoen.

Delta Lloyd moest 2,7% inleveren tot €16,50. De nieuweling op de beurs stelde niet blootgesteld te zijn aan de risico's in Dubai.