Sunday, November 16, 2008

Tsunamie alarm Indonesie ingetrokken ( bron Novum/ Ap)

Tsunami-waarschuwing Indonesiƫ ingetrokken

(Novum/AP) - Een zware aardbeving bij het Indonesische eiland Sulawesi heeft zondag geleid tot een tsunami-waarschuwing voor kusten tot op duizend kilometer afstand van het epicentrum. Het alarm werd weer opgeheven toen de vloedgolf waarvoor gevreesd werd uitbleef.

De beving had volgens de meteorologische dienst in Jakarta een magnitude van 7,7. De beving deed zich volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS voor op een diepte van 21 kilometer onder de zeebodem, met het epicentrum op 135 kilometer van Gorantolo, een plaats aan de kust van Sulawesi.

Robert Bano, een inwoner van Gorantolo, zei dat de beving ruim twee minuten aanhield. Op de beving volgde na enige tijd een krachtige naschok. Veel mensen vluchtten in paniek de straat op, zei Bano.

Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

In december 2004 verooraakte een aardbeving voor het Indonesische eiland Sumatra een vloedgolf die in verschillende landen aan de Indische Oceaan meer dan 230 duizend levens eiste, waarvan 131 duizend alleen al in de Indonesische provincie Atjeh. Een tsunami voor de kust van Java eiste in 2007 bijna vijfduizend levens.