Monday, November 24, 2008

Helikopter crash in Belgie ( let op geo magnetisch veld zorgt voor uitval systemen.. ) berichtbron De Morgen.be)

Heli crasht op weg naar bijna verdronken kind in Sunparks

Een helikopter van het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening is neergestort ter hoogte van Nieuwmunster, tussen Brugge en Wenduine. Het toestel was op weg naar het zwembad van Sunparks in De Haan, waar een zevenjarige jongen uit Ardooie bijna was verdronken.

Jongetje lag op bodem
De jongen lag al op de bodem van het golfslagbad toen de redders hem opmerkten. Ze verwittigden meteen de hulpdiensten en poogden hem te reanimeren. De helikopter met het medisch urgentieteam raakte echter in de problemen en moest een noodlanding maken in Nieuwmunster. Het ziekenhuis stuurde daarop een MUG-wagen ter plaatse. Er zouden slechts enkele minuten verloren zijn gegaan.

Noodlanding
Het toestel opereert vanuit het AZ Sint-Jan in Brugge als MUG-toestel. Aan boord van de Ecureuil bevonden zich drie personen: de piloot, een spoedarts en een verpleegkundige. Alleen de piloot liep enkele schrammen op. Het toestel zou brandstof of olie verloren hebben, waarop de piloot overging tot een noodlanding in een weide. De heli werd veilig aan de grond gezet, maar ging toen aan het slippen op het besneeuwde grasveld en belandde in een sloot. Het toestel werd daarbij zwaar beschadigd, mogelijk onherstelbaar.

Spoedarts
Dokter Nicolas Muller, verantwoordelijke voor het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening, laat verder weten dat het nog niet zeker is dat er onmiddellijk een nieuwe helikopter wordt voorzien. Het is nog niet duidelijk of er een geschikt toestel voorhanden is. De MUG-heli wordt ingezet in heel Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen voor het ter plaatse brengen van een spoedarts. De operationele kosten van het toestel worden vooral betaald door de provincie West-Vlaanderen en ook via de gemeentebelasting van de inwoners van West- en Zeeuws-Vlaanderen. (belga/sam)
23/11/08 20u40