Wednesday, November 12, 2008

Projectontwikkelaars duwen plannen erdoor ongeacht megaleegstanden... ( leest u goed.. nieuwe bouwprojecten zouden eerst goed gechekt moeten worden..)

Probleem van verouderde bedrijventerreinen groeit(Novum) - Het probleem van verloederde bedrijventerreinen is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid, ondanks een groot aantal plannen van het kabinet om de terreinen op te knappen. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport 'Herstructurering bedrijventerreinen'.

Het kabinet wil een eind maken aan de wildgroei van bedrijventerreinen die leiden tot een 'verrommeling' van Nederland. Maar als in het huidige tempo wordt doorgegaan met het opknappen van bedrijventerreinen duurt het nog 'tientallen jaren' voordat het doel wordt bereikt, waarschuwt de Rekenkamer. De ruimte die bedrijventerreinen innemen, is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld, van 45 duizend naar 97 duizend hectare. Dit komt overeen met twee derde van de oppervlakte van de provincie Utrecht.

Een derde van alle bedrijventerreinen is niet meer volwaardig bruikbaar, wat leidt tot leegstand, verloedering en overlast. Dit leidt weer tot een trek van gevestigde ondernemingen naar nieuwe bedrijventerreinen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Het kabinet verwacht dat er tot 2020 nog eens 23 duizend hectare aan bedrijventerreinen bijkomt, qua oppervlakte een gebied zo groot als Amsterdam.

De overheid baseert zich volgens het rapport op onbetrouwbare cijfers om het beleid op te stoelen. "Er bestaat onvoldoende inzicht in de omvang van het probleem, het type veroudering en passende maatregelen." De Rekenkamer adviseert om een 'eenduidig representatief registratiesysteem' op te zetten. Ook is er onvoldoende geld beschikbaar. De afgelopen acht jaar heeft de overheid vierhonderd miljoen euro gereserveerd, terwijl voor het opknappen van de verloederde bedrijvenparken volgens de Rekenkamer 'miljarden' nodig is. En steun aan gemeenten bij het opstellen van een goede probleemaanpak blijft 'ondanks diverse toezeggingen' achterwege.

Verder is het niet duidelijk of bij de herinrichting van bedrijventerreinen een duurzame inrichting van de schaarse ruimte is verzekerd. Provincies schatten de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen te hoog in en ook de regel dat pas een nieuw terrein wordt gebouwd als bestaande terreinen zijn heringericht wordt niet altijd 'eenduidig' uitgelegd.

In een reactie verwijzen de verantwoordelijke ministers van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) en Jacqueline Cramer (PvdA) naar het advies dat de Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen op verzoek van beide bewindsvrouwen in september uitbracht. Dat advies bevat een plan om binnen tien jaar versneld vijftienduizend hectare bedrijventerrein op te knappen. Dat kost ruim zes miljard euro.

De oplossingen van de taskforce gaan weliswaar in de goede richting, maar de financiering is nog niet helder uitgewerkt. "Het heeft in het verleden al eerder geschort aan uitwerking en implementatie van in de kern goede beleidsplannen", aldus de Algemene Rekenkamer.