'Mierenmodel kan files op autoweg bestrijden'
AMSTERDAM - Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat de manier waarop mieren opstoppingen voorkomen ook door mensen kan worden gebruikt om het fileprobleem aan te pakken.
De onderzoekers van de universiteit in Dresden kwamen er bij een experiment achter dat mieren een efficiënt systeem hanteren om 'files' in hun kolonies te bestrijden.
Ze goten wat zoete siroop in de buurt van een mierennest en legden een smalle en een brede weg aan, waarover de diertjes het voedsel konden bereiken.
De smalle weg raakte al snel overvol. Maar de mieren die terugkeerden naar hun nest, waarschuwden vertrekkende soortgenoten voor de drukte op de smalle weg door ze naar de brede weg te duwen.
Als de smalle weg niet drukbevolkt was, lieten de terugkerende mieren hun soortgenoten echter gewoon lopen.
Optimaal doorstromen
Op die manier bleef het verkeer steeds optimaal doorstromen en ontstonden er geen opstoppingen. De resultaten van het onderzoek staan deze week in het Britse tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers hebben het anti-opstoppingsysteem van de mieren inmiddels verwerkt in een computermodel. Volgens hen zou het systeem waarbij individuen elkaar waarschuwen voor files ook kunnen helpen om beginnende opstoppingen te voorkomen op autowegen.
"Dit is één van de meest uitdagende problemen in het autoverkeer", aldus hoofdonderzoeker Dirk Helbing in de Britse krant Daily Telegraph.
Andere route
Hoewel automobilisten elkaar niet van de weg af kunnen duwen zoals mieren, zouden auto's volgens de wetenschapper wel met elkaar kunnen communiceren. Helbing pleit voor de ontwikkeling van auto's die hun tegenliggers automatisch op de hoogte brengen van de verkeersomstandigheden die ze verderop zullen tegenkomen. Automobilisten kunnen bij beginnende drukte dan besluiten om een andere route te nemen, zodat een opstopping kan worden voorkomen.
(c) NU.nl/Dennis Rijnvis