Onweer en regen veroorzaken overlast
NIJMEGEN - Noodweer is zaterdagavond over het zuidelijk deel van Gelderland getrokken.
Noodweer
Er was sprake van zeer hevige onweersbuien en wolkbreuken. De brandweer in het gebied heeft de handen vol aan het bestrijden van wateroverlast, aldus een woordvoerster.
In het begin van de avond werd het gebied tussen Geldermalsen en Beesd getroffen. Daar vielen grote takken uit bomen. Putdeksels raakten los. Een aantal woningen kreeg water binnen.
Nijmegen
Later op de avond brak noodweer los in de regio Nijmegen. Vooral in de heuvelachtige delen van deze streek staat het water hier en daar tot kniehoogte in de straten.
De telefoon van de hulpdiensten staat roodgloeiend. Persoonlijke ongelukken hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan.
Utrecht
Ook de regio Utrecht werd getroffen door een wolkbreuk, waardoor kelders en tunnels blank kwamen te staan en riolen overstroomden.
"We hebben het erg druk, met name in het buitengebied van de stad Utrecht'', zei een woordvoerder van de brandweer in de provincie Utrecht. "In de stad valt het mee, hoewel we het daar ook drukker hebben dan normaal.''
Vertragingen
Treinreizigers moesten zaterdagavond door blikseminslagen bij Wageningen, Valkenburg en Zwolle rekening houden met vertragingen. Dat meldt spoorbeheerder Prorail.
Inmiddels is het treinverkeer weer op gang gekomen. Alleen tussen Heerlen en Maastricht rijden de treinen volgens spoorbeheerder ProRail nog langzaam omdat een storing met de overwegen daar nog niet is opgelost.
Het spoor kampt zondag ook bij Amersfoort nog met problemen, door een defecte werktrein rijden tussen Amersfoort en Ede-Wageningen geen treinen.
A2
Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam zorgde zaterdagmiddag een fikse regenbui voor een laag water.
Een rijstrook moest worden afgesloten en binnen korte tijd ontstond daardoor in de richting van Amsterdam dertien kilometer file. In de andere rijrichting staat het verkeer om 18.30 uur stil over een lengte van drie kilometer
Schiphol
In de namiddag waren er hevige buien in de buurt van Den Helder, boven Schiphol en in het oosten van Nederland.
Volgens een woordvoerster van de luchthaven had het slechte weer geen invloed op het luchtverkeer. Deze zaterdag is een zeer drukke dag op Schiphol, met ongeveer 164.000 reizigers.
Waarschuwing
Het KNMI waarschuwde eerder op de dag voor zware onweersbuien. De buien konden leiden tot windstoten tot honderd kilometer per uur, fikse regen- en hagelbuien en bliksem.
Het slechte weer trekt van het zuidoosten naar het noordwesten van Nederland en lost naar verwachting rond middernacht boven de Noordzee op.
Zondag ontstaan opnieuw enkele onweersbuien op verschillende plaatsen in het land. De maximumtemperatuur ligt tussen 23 graden langs de Noordzee en 30 graden in het noordoosten. De wind draait geleidelijk naar noord en is zwak tot matig kracht 3 of minder.
Duitsland
De aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is zaterdag geteisterd door hevig noodweer.
Na hevige onweersbuien kwamen veel straten blank te staan. Veel kelders liepen onder. Omvallende bomen beschadigden auto's en gebouwen. De politie kreeg honderden telefoontjes.
In Dortmund in het Ruhrgebied viel binnen drie uur 178 liter regen per vierkante meter. Dat is twee keer de gemiddelde hoeveelheid voor de hele maand juli.