Saturday, July 26, 2008

Braziliaanse Indianen eisen hun gronden terug... ( telegraaf)

'Onze grond', claimen Braziliaanse indianen Twingly blog zoekenBlog over dit artikel
Als je een opmerking en een link naar dit artikel plaatst in jouw blog, zal jouw blogpost vanuit hier worden gelinkt.

Ping je blog bij Twingly, zodat wij hem kunnen vinden.
Wat is Twingly? NITERÓI - "Toen we hier een huis kochten, wisten we niets van een indianenbegraafplaats", vertelt de Nederlandse ondernemer Ton van Hoorn verbaasd. "Maar ik maak mij niet zoveel zorgen. In deze wijk wonen veel invloedrijke personen die dit zeker zullen stoppen."


Ads door Google
Vakantie on-line boeken
Vakantie in binnen- en buitenland golfreizen en arrangementen
www.evenboeken.nl
Uitstekende investering
Luxe villa's in Dalyan Turkije met zwembad, ongerepte natuur, fauna
www.dalyanproperty.nl
NIVEA Sun zoek de zon op
Met NIVEA SUN naar de zon? Zoek de zon op en win een vakantie.
www.NIVEA.nl/zoekdezonop
Een dure strandwijk in Rio's satellietstad Niterói is in rep en roer door een vijftigtal indianen dat kamp heeft gemaakt aan een populair strand. De guaraní, overgekomen uit een naar eigen zeggen overbevolkt reservaat, menen recht te hebben op het paradijselijke plekje, waar ze leven van visvangst en verkoop van snuisterijen. "In die duin liggen onze voorvaderen begraven. Kijk maar", zegt het jonge opperhoofd Darci Tupã (29) terwijl hij wat brokjes bot uit een kommetje pakt. Archeologen bevestigen de aanwezigheid van 'sambaquis', indianenbegraafplaatsen, op de geclaimde 180 hectare. Toch wordt de stam steeds dringender gemaand de aftocht te blazen. Hun 'sloppenwijk' zou de waarde van de omliggende villa's doen dalen, ze zouden badgasten afschrikken met naakt zwemmen en ze bezetten ook nog eens een natuurgebied.

Brand

Na enkele dreigementen staken onbekenden het dorp vorige week op klaarlichte dag in brand toen de mannen even weg waren. "We bouwen nu twee keer zoveel hutten. Ze krijgen ons niet weg. Er is versterking op komst", zegt Tupã in strijdvaardig staccato. Buiten houdt een krijger met pijl en boog de wacht. Het is nu oorlog.

Twee uur na de brand stond bosbeheer klaar met een bus om de indianen af te voeren, wat ze weigerden. "Bosbeheer stelt nu cynisch dat dit natuurgebied is, terwijl het de omgeving laat volbouwen. Er staat zelfs al een hotel op een sambaquí. De indianen zijn gekomen om verdere afbraak van hun erfgoed te stoppen. En het milieu is bij hen in betere handen", zegt José de Azevedo van de ngo CCOB. "Of ze integreren in de blanke cultuur of ze behouden hun tradities in een reservaat, maar niet hier op openbaar terrein", countert de bewonersvereniging. Intussen lijken de indianen weinig haast te hebben met de wederopbouw. Er wordt wat rondgehangen bij een tent, een meisje rookt een Marlboro in een hangmat en Tupã kijkt op een laptop naar de laatste berichten over de affaire.