Thursday, July 31, 2008

ompoling allang gaande leest u goed de onderzoeken van KNMI... Winden zijn reeds gedraaid nu aarde nog...

--------------------------------------------------------------------------------
Huizinga verwacht ophef over klimaatrapport
Het Klimaatrapport van het KNMI zal tot commotie leiden. Dat verwacht staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie).
(Novum) - Het klimaatrapport van het KNMI gaat tot de nodige commotie leiden. Die verwachting sprak staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) donderdag uit bij de presentatie van het rapport 'Toestand van het klimaat in Nederland 2008' in De Bilt. "De conclusies uit het rapport zetten mij en de regering natuurlijk aan het denken."

De staatssecretaris gaf als voorbeeld de stijgende hoeveelheid neerslag in Nederland. "Als er in de kustprovincies meer neerslag valt, kan dit ook leiden tot een overstroming. Als regering moeten we passende maatregelen nemen om dit te voorkomen." In september wordt het 'Deltaplan' gepresenteerd, waarin wordt beschreven hoe Nederland het best beschermd kan worden tegen overstromingen.

Het klimaatrapport en het Deltaplan vormen voor Huizinga de basis voor haar Nationale Waterplan, dat eind dit jaar naar buiten komt. In het waterplan staan maatregelen die Nederland moet nemen om de deltawerken te beschermen tegen onder meer de stijgende zeespiegel. "Want Nederland is niet alleen de mooiste delta van de wereld, maar ook de veiligste en die veiligheid wil ik graag behouden."

Uit het rapport van het KNMI blijkt dat de opwarming van het klimaat in Nederland twee keer sneller gaat dan het mondiale gemiddelde. De temperatuur in Nederland is de afgelopen vijftig jaar met anderhalve graad omhoog gedaan. De snellere opwarming geldt ook voor landen rondom Nederland.

Een oorzaak is volgens samensteller van het rapport Arie Kattenberg lastig vast te stellen. "Er is niet een echte aanwijsbare reden waarom de temperatuur in Nederland sneller stijgt dan in de rest van de wereld", licht hij toe. Uit het onderzoek is wel gebleken dat de lucht boven Nederland schoner is dan de rest van de wereld. Hierdoor krijgt de zon meer kans om te schijnen en stijgt de temperatuur een halve graad. Het broeikaseffect neemt het overige deel van de stijging voor zijn rekening, zegt de meteoroloog.

De onderzoekers hebben ook geconstateerd dat de wind in Nederland in de loop der jaren uit een andere hoek is gaan waaien. Zo is de wind in de winter warmer geworden omdat hij nu uit het zuidwesten komt. "En vroeger kwam de wind voornamelijk uit het oosten en die is een stuk kouder", weet Kattenberg. De snellere opwarming wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door natuurlijke schommelingen.

De opwarming leidt ook tot meer neerslag. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is in Nederland de afgelopen eeuw met achttien procent gestegen, maar in het voorjaar en de zomer is de laatste jaren soms ook sprake van langdurige droogte. In de nazomer is het aan de kust gemiddeld natter dan in de rest van het land. Dit komt volgens de onderzoekers door de opwarmende Noordzee. Wanneer de temperatuur van de Noordzee de komende jaren blijft stijgen, zal in de kustprovincies ook meer neerslag vallen.