Ook Californië slaat schadelijke vetten in de ban
Gouverneur van California, Arnold Schwarzenegger, heeft een wet ondertekend die schadelijk transvetten bant uit restaurants. Het volgt daarmee in de voetsporen van New York en Denemarken, die in respectievelijk 2006 en 2003 al zo'n maatregel namen. Ook in Boston en Philadelphia zijn transvetten gebannen.
De maatregel zal waarschijnlijk de vele fastfoodketens ertoe aanzetten hun menu's te veranderen om zich te schikken naar de Californische wetgeving.
"De consumptie van transvetten houdt verband met hart- en vaatziekten, en vandaag zetten een grote stap in de richting van een gezondere toekomst voor California", zei gewezen Mister Universe en filmster Schwarzenegger.
Ook bakkerijen
De wet gaat van kracht in 2010. Dan zullen transvetten verboden zijn in restaurants. Een jaar later zal het verbod ook gelden voor gebak. De wet heeft betrekking op bakkerijen, restaurants, cafetaria's en andere eetgelegenheden. Voorverpakt voedsel valt daar niet onder. Op inbreuken staan boetes van 25 tot 1.000 dollar.
Slechte cholesterol
Transvetten komen vooral voor in gefrituurde producten, gebak, snacks, chips en margarines, en ook - in mindere mate - in zuivelproducten en vlees. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze vetzuren de slechte cholesterol verhogen, wat kan leiden tot hartkwalen, en bedragen tot andere ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Dat laatste is in California de voornaamste doodsoorzaak.
De Belg gebruikt afhankelijk van de studie tussen 3 en 17 grammen transvet per dag. (afp/mvl)
26/07/08 07u50