Voor vandaag veel bliksem verwacht
Bij onweer caravan uit Germa Graveland
Gerelateerde artikelen
AMSTERDAM - Campinggasten moeten zich vandaag instellen op een dag vol donder en bliksem. Het blijft zomers warm, maar wel met pittige buien met onweer, windstoten en soms zelfs hagel.
Ing. Erik Sijbring van Van der Heide Bliksembeveiliging raadt de vakantiegangers aan om tijdens onweersbuien niet in de tent of caravan te blijven zitten. "Zoek een gebouw op, het toiletgebouw desnoods, of ga in je auto zitten. Als in een auto de bliksem inslaat dan ben je misschien tijdelijk doof door de klap, maar dan leef je nog omdat de auto fungeert als een kooi van Faraday, een constructie van elektrisch geleidend materiaal. Je hoeft daarna niet tegen een paaltje aan te rijden om de auto te ontladen. Koolstof in de banden geleidt ook."
Aluminium
De meeste caravans zijn grotendeels van kunststof of dun aluminium en ook niet echt geschikt als er bliksem inslaat. "Bovendien staan er vaak hoge bomen op de campings en gaat een onweersbui gepaard met slagregens en windstoten. Kies gewoon een veilige schuilplek."
Het is volgens Sijbring overigens lang niet altijd zo dat bliksem inslaat op het hoogste punt. "Vaak wel, maar er zijn uitzonderingen. Ooit is bijvoorbeeld op 20 meter naast de Martinitoren de bliksem ingeslagen." De tentstokken vasthouden is ook iets wat Sijbring ten sterkste afraadt. "Bliksem zoekt een geleider naar de grond. Staal is perfect daarvoor. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor alle metalen." Voor iedereen die in een open veld staat en niet meer weg kan komen, adviseert Sijbring om gehurkt op de grond te gaan zitten met de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar. "Dat is om zo weinig mogelijk spanningsverschil te hebben tussen je voeten. Ga in elk geval nooit liggen, want dan kan de bliksem je bereiken via de stromen in de grond. Houd je oppervlakte op de grond zo klein mogelijk."
Het KNMI noemt bliksem 'één van de gevaarlijkste weersverschijnselen'. Raadzaam is volgens het meetinstituut om bescherming te zoeken zodra de tijd tussen bliksemflits en donder minder dan 10 seconden bedraagt, omdat het onweer dan gevaarlijk dichtbij komt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden jaarlijks in Nederland één of twee mensen dodelijk getroffen. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer in per jaar. Na het weekend blijft het met temperaturen rond de 25 graden zomers, maar ook blijft de kans op een bui relatief groot.