Monday, July 28, 2008

zwaar noodweer treft delen Belgie en Zuidelijk Nederland... ( de morgen Be)

Brandweer heeft handen vol na noodweer in Antwerpen en Limburg

DM update Het water dat hele dorpskernen blank zette in de Antwerpse Kempen is langzaam aan het zakken. Maar de brandweerkorpsen blijven nog steeds hun handen vol hebben.

Kampplaats ontruimd
Zo moest een kampplaats in Weelde is in de nacht van zondag op maandag door de wateroverlast ontruimd. Dat meldt de brandweer. De kinderen werden 's nachts door de landbouwer die eigenaar van de weide is, opgevangen. Daarna zijn ze overgebracht naar een zaal in Weelde. Vanavond zal het terrein aan het containerpark opgeruimd zijn en kan de kampplaats weer in gebruik worden genomen.

In Arendonk moeten er nog vijftien kelders leeggepompt worden. Aan het bedrijfsterrein de Hoge Mauw zal er eveneens nog een paar uur werk zijn: het verpakkingsbedrijf Almex zou er volledig onder staan. Twee korpsen zijn er in de weer.

Omgevallen bomen
In Herentals is de brandweer sinds zondagavond niet meer gestopt met werken. Het gaat daar vooral om omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. De brandweer van Geel heeft vooral problemen met het leegpompen van kelders in Meerhout. Rond half twaalf was ook de E313 ter hoogte van Geel-Oost richting Hasselt even versperd door een teveel aan water.

In Mol kwamen de meeste oproepen binnen tussen zondag 23 uur en vanmorgen 1 uur. In het centrum van Mol werd een woning zwaar beschadigd door een brand veroorzaakt door een blikseminslag. Aan de Molse Bosdreef moest een 60-tal scouts dan weer uit een gebouw gehaald worden omdat het plat dak door de regen instortingsgevaar vertoonde. Op de ring rond Mol lagen er veel takken en op de Sint-Hubertuslaan in Balen viel een boom op de rijbaan.

Scoutskamp onder water
Ook de brandweer van Genk in de provincie Limburg heeft meer dan de handen vol. Vanmorgen hadden zij al meer dan honderd oproepen gekregen. Enkele wegen moesten er afgesloten worden en er was ook hinder in Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Hechtel en Zutendaal. Daar gebeurden enkele kleine ongevallen door de regen.

De Genkse brandweer vermoedt dat het nog de hele dag en avond bezig zal zijn met het leegpompen van ondergelopen kelders in Houthalen, waar de neerslag het ergst was. Ook in het bungalowpark Molenheide in Houthalen waren er problemen met het water. In Genk moest de politie enkele straten die blank stonden, zoals de Hengelhoefstraat, afsluiten. In Zonhoven liep een scoutskamp onder. De brandweer van Hasselt is ter plaatse.

Vandaag om 5 uur kreeg de brandweer van Leopoldsburg de eerste oproepen voor wateroverlast in Leopoldsburg en Hechtel voor straten en kelders, die onder water stonden. De brandweerkorpsen van Bree en Lommel helpen de collega's uit Leopoldsburg. Leopoldsburg kreeg meer dan 100 oproepen binnen. Zelfs de Noord-Zuidverbinding (N74) in Hechtel kwam blank te staan, waardoor het verkeer slechts stapvoets door kon.

Windhoos
In de Limburgse gemeente Ham zijn de technische diensten vandaag dan weer druk in de weer met het opruimen van omgeknakte bomen, na de windhoos van gisterenavond.

Een windhoos in de wijk Zwarte Hoek legde gisteren rond 22.45 uur een hele reeks bomen tegen de vlakte. De burgemeester van Ham, Dirk De Vis (CD&V): "Ik kreeg een telefoontje van een burger over wateroverlast en ik wilde ter plekke de situatie gaan bekijken. Op een bepaald ogenblik was er geen doorkomen aan, omdat de weg met bomen bezaaid lag. Op de Vertjenstraat lagen drie dikke eiken om. Een eik belandde op twee wagens en de kruin kwam op een woning terecht. Het dak werd met een zeil dicht gelegd. Er vielen gelukkig geen gewonden. Andere bomen haalden elektriciteitsdraden neer".

De windhoos kwam volgens de burgemeester heel onverwacht, want sommige mensen waren nog aan het barbecuen. "Onze technische dienst zal nog de hele week hout ruimen. De getroffen bewoners kunnen hun verzekering aanspreken om de schade te regelen." (belga/ka)