Zoveelste flater Belastingdienst
DEN HAAG - De Belastingdienst loopt opnieuw te schutteren door een 2-jarig meisje een aanslag te sturen. Niet alleen moet de peuter bijna 1400 euro betalen, ook haar vader heeft door zijn 'verdienende' kind te horen gekregen dat hij geen recht had op huurtoeslag en daarom honderden euro's moet terugbetalen.
De belastingmoloch in Amsterdam
De vader van het kind, die niet met zijn naam in de krant wil, is ten einde raad. Hij probeert naar eigen zeggen al maanden aan de Belastingdienst uit te leggen dat er een fout is gemaakt en heeft zelfs de Nationale ombudsman ingeschakeld, maar ondanks beloften van de fiscus dat het misverstand uit de wereld wordt geholpen, blijven de brieven en dwangbevelen komen. Het laatste dwangbevel dateert van vorige week. "Ik ben woedend. Ik heb alles uitgelegd, maar ze vertikken het gewoon op te lossen. Ik denk eraan om een goed gevulde luier naar de Belastingdienst op te sturen."
Het SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt de zaak onacceptabel en wil opheldering. "Dit toont dat de Belastingdienst nog altijd een zorgenkindje is. De geloofwaardigheid van de staatssecretaris wordt hier niet groter door."
Vorige maand maakte deze krant melding van een 3-jarig jongetje, dat volgens de Belastingdienst recht had op teruggave over 2004. In dat jaar was het kind nog niet eens geboren. De hoogste ambtenaar van de dienst, Jenny Thunnissen, schrijft in een onlangs verstuurde excuusbrief aan de vader van dit jongetje dat het om een "ongelukstreffer" gaat en dat de kans "heel erg klein" is dat zoiets gebeurt. Toch blijkt het klaarblijkelijk alweer te zijn voorgekomen.
Opvallend is verder dat de klachten die de vader van het ventje oorspronkelijk bij de Belastingdienst had ingediend, volgens Thunnissen onvindbaar zijn. Pas toen de man de zaak aan de grote klok hing, kwam de Belastingdienst in actie.
Volgens de vader van het meisje overkomt hem hetzelfde. "Een maand geleden schreef de Belastingdienst in een brief dat iemand anders een verkeerd sofinummer had opgegeven en dat de vergissing werd rechtgezet. Maar er gebeurt niets." Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt graag te willen uitzoeken wat er precies aan de hand is en verzoekt de klager daarom zijn gegevens bekend te maken.