Monday, July 28, 2008

dtbnk jaar nul... ( mayakalender was gebasseerd op jaar nul..( opmerking let op hier is misvatting over doordat onze tellingen niet kloppen 2009=0)

Nulpunt
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een polynoom, met een nulpunt voor x = - 4, en een nulpunt voor x = 1Een nulpunt van een functie (of afbeelding) is een punt waar de functiewaarde gelijk is aan nul. Dus x is een nulpunt van de functie f, als f(x)=0. Een functie kan 0, 1 of willekeurig veel nulpunten hebben.

Een nulpunt van een functie is een snij- of raakpunt van de grafiek van de functie met de x-as.

Veel praktische problemen in de wiskunde kunnen herleid worden tot het zoeken van een of meer nulpunten van een functie. Daartoe zijn technieken ontwikkeld, die uiteenlopen van potlood en papier tot numerieke benaderingen door een computerprogramma. Voorbeelden van dergelijke algoritmes zijn de methode van Newton-Raphson, de halveringsmethode en regula falsi.


[bewerk] Meetschaal
Met het nulpunt van een meetschaal wordt het punt op de schaal aangegeven waar de schaal de waarde nul aanwijst. Niet alle meetschalen hebben een nulpunt. Als een schaal een betekenisvol nulpunt heeft, wordt dit een ratioschaal genoemd.