Monday, July 28, 2008

zwaar noodweer treft Azie..

--------------------------------------------------------------------------------
Noodweer in Azië

Hevige regenval heeft maandag in Japan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Meer dan vijftigduizend mensen werden geëvacueerd.
(Novum/AP) - Hevige regenval heeft maandag in Japan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Meer dan vijftigduizend mensen werden geëvacueerd. Eveneens op maandag raasde een tyfoon over Taiwan. Ook hier kwamen aardverschuivingen en overstromingen voor en viel een dode.

In Japan stroomde als gevolg van de regen de rivier de Asano over. De stad Kanazawa, driehonderd kilometer ten noordwesten van Tokio, werd als gevolg daarvan grotendeels ontruimd. Volgens de plaatselijke autoriteiten gaat het om de ergste regenval in jaren.

In de vroege ochtend beukte de tyfoon Fung Wong met windsnelheden tot ruim 160 kilometer per uur op de kust van Taiwan, om het eiland na negen uur weer te verlaten en koers te zetten in de richting van China. Reddingswerkers trotseerden het water, dat tot hun middel kwam, om mensen uit hun huizen te redden. In de normaal zo drukke hoofdstad Taipei was het stil op straat, nadat de overheid bedrijven, banken en de aandelenbeurs sloot. In het zuidoosten van Taiwan verdronk een man in een overstroomd rijstveld na te zijn uitgegleden.

Fung Wong wordt dinsdagochtend verwacht op het Chinese vasteland.