Tuesday, November 14, 2006

zover zal het niet meer komen

Jagers mogen vanaf 2007 voor het eerst sinds jaren weer wolven in Spanje doodschieten. Dat gaat onder goedkeuring van de Spaanse regering, die de Europese Commissie verzocht zijn fiat voor de wolvenjacht te geven.

De toestemming op wolven te jagen is een ommekeer in het denken, nadat overheden jarenlang het dier tegen uitsterving hadden beschermd. De wolven zijn echter een regelrechte plaag geworden, zo vinden lokale schaapsherders en boeren.

Duizenden schapen en honderden koeien, jonge stieren en veulens zouden jaarlijks het slachtoffer worden van de rondzwervende roedels. Daartegenover staan nauwelijks compensaties van de deelstaatbesturen, aldus veetelers.

Gevangenis
"Ik heb nog geen enkele handreiking gezien, ook al zou de overheid gerant staan. Maar als ik zelf het jachtgeweer pak riskeer ik drie jaar gevangenis", aldus een schaapsherder in Guadalajara, op nog geen zestig kilometer van Madrid.

Hij raakte naar eigen zeggen zeker tweehonderd schapen kwijt aan de hongerige wolven, die tijdens hun nachtelijke strooptochten door de dunbevolkte streek nauwelijks worden gehinderd.

Tegenover de boze boeren staan juichende natuurvrienden. Zij wijzen op het grote succes van de bescherming van de wolf, die in Spanje een paar decennia geleden zowat uitstierf.

Afslachtingen
Regelrechte afslachtingen van de gehate dieren brachten de populatie terug tot een paar honderd exemplaren. De beesten overleefden in het verlaten noordwestelijke gelegen provincies. Vanuit daar breidden ze opnieuw hun territoria uit.

Gedreven door de honger staken de wolven snelwegen en ondiepe rivieren over en eindigden – voorlopig - in het hart van het land. Daar voeden ze zich met betrekkelijk makkelijke prooien zoals schapen. Volgens schattingen leven op het moment tweeduizend wolven in Spanje.

Maar met name in de deelstaat CastilliĆ« drijven ze de veetelers tot wanhoop. Hekken noch waakhonden – waarvoor het lokale bestuur jaarlijks 120.000 euro vrijmaakt - kunnen voorkomen dat hun kuddes worden aangevallen.

Jachtverbod
De boeren zijn nu in het gelijk gesteld door het Spaanse ministerie van Milieu, dat het jachtverbod op wolven per 2007 wil opheffen. Een dergelijke vrijstelling, waar goedkeuring vanuit Brussel voor nodig is, bestaat al in een klein aantal noordelijke provincies.

De verwachting is dat zo op korte termijn de wolvenpopulatie in Spanje met zeker honderd exemplaren wordt uitgedund.

Het ministerie van Milieu zegt zelf de "negatieve gevolgen van de wolf op de mens" te willen terugdringen. Tegelijkertijd wordt wel het behoud van de dieren "veiliggesteld", al omschrijft het ministerie niet precies hoe.

Excuus
Fel tegen het afschieten van wolven zijn milieuorganisaties, die de afschaffing van het jachtverbod als vooral excuus zien om nietsnuttende jagers aan het werk te helpen.

De groepen erkennen de problemen die herders en boeren door de wolven hebben maar noemen de nieuwe maatregelen "hysterisch".

De huidige schadeloosstellingen van de getroffen boeren voldoen meer dan genoeg, aldus de milieugroepen. Ze vrezen vooral dat een nieuwe wolvenjacht verhindert dat de schuwe wolven hun territorium verder kunnen uitbreiden.

In Baskenland schakelden milieu-activisten van lieverlee de Europese Commissie zelf in, om zo te voorkomen dat de wolvenjagers weer aan het werk gaan.