Wednesday, November 15, 2006

Kleine Tsunamie treft Japan

Kleine tsunami treft Japan
Uitgegeven: 15 november 2006 12:55 Laatst gewijzigd: 15 november 2006 15:01 TOKIO - Het noorden van Japan is woensdag getroffen door een kleine tsunami. De golven waren kleiner dan werd voorspeld, meldt het meteorologisch agentschap.

De tsunami was het gevolg van een aardbeving van 8,1 op de schaal van Richter bij de Kuril-eilanden ten noorden van Japan. Over mogelijke slachtoffers of de schade is nog niets bekend.
Alarm
De aardbeving deed zich voor om 12.15 uur Nederlandse tijd. Het meteorologisch agentschap gaf direct na de beving een tsunami-alarm af. Golven van twee meter zouden de eilanden Hokkaido en Honshu kunnen bereiken.
De eerste vloedgolf bereikte om 13.29 uur Nederlandse tijd Hokkaido. De golven waren volgens het agentschap veertig centimeter hoog. De tweede vloedgolf die later volgde werd geschat op twintig centimeter.
Golven
Inwoners van de streek zeggen de beving nauwelijks te hebben gevoeld. Het meteorologisch agentschap waarschuwt nog wel dat mogelijk nog hogere golven kunnen volgen.
Het tsunamiwaarschuwingscentrum heeft voor andere landen aan de Stille Oceaan geen extra waarschuwingen gegeven.
Wel hebbeen vrijwel alle inwoners hun huizen verlaten en hoger gelegen gebieden opgezocht op advies van de overheid omdat er nogh meer vloedgolven voorspeld zijn.

In en rond Japan doen zich zeer geregeld aardbevingen voor.

Doden
Een grote beving voor de kust van Sumatra met een kracht van circa 9 op de schaal van Richter veroorzaakte op Tweede Kerstdag 2004 een grote tsunami in de Indische Oceaan. Er vielen zeker 231.000 doden.
De slachtoffers vielen in twaalf landen: Indonesiƫ, Sri Lanka, India, Maldiven, Thailand, Myanmar, Maleisiƫ, Kenia, Madagascar, Seychellen, Somaliƫ en Tanzania.
Alarmsysteem
In de Indische Oceaan was destijd geen alarmsysteem voor tsunami's aanwezig. Intussen is er in het gebied een beperkt waarschuwingssysteem.