Romeinse muntschat gevonden in Cuijk
Uitgegeven: 13 november 2006 14:31 Laatst gewijzigd: 13 november 2006 15:47 AMSTERDAM - In het Noord-Brabantse Cuijk is een muntschat uit de Romeinse tijd gevonden. De schat bestaat uit ten minste tweehonderd, waarschijnlijk zilveren Romeinse munten en zit in een twintig centimeter hoge aardewerken pot, die was afgedekt met een omgekeerde halve kruik.
Dat heeft de gemeente Cuijk maandag bekendgemaakt. Volgens de gemeente is het een van de grootste Romeinse muntschatten die tijdens wetenschappelijk archeologisch onderzoek in Nederland is aangetroffen.
Bliksem
Uit röntgenfoto's blijkt dat de munten in lederen buidels zijn verpakt. Ook zijn enkele sieraden te zien. De pot is na 220 na Christus in een kuil begraven, precies op een plaats waar de bliksem was ingeslagen. Uit onderzoek moet nog blijken of de pot daar was begraven als offer of dat de plek bij toeval is gekozen.
Grootschalig onderzoek
De schat is gevonden bij grootschalig archeologisch onderzoek voorafgaand aan de inrichting van wooneiland De Nielt. Daar worden nederzettingen opgegraven uit de periode van de late steentijd tot en met de Middeleeuwen.
Het laboratoriumonderzoek naar de schat, die uit de pot wordt gehaald en schoongemaakt, is onlangs begonnen en zal nog ongeveer zes maanden duren. De eerste onderzochte munt is een zilveren munt die geslagen is tijdens de regering van de Romeinse keizer Elagabalus.