Friday, November 17, 2006

Alleen het afgelopen jaar is al 13.000 Km2 weggekapt in Amazone gebied. ( vind je het dan gek dat het klimaat problemen geeft.. )

31/10/06 - Meer nodig om ontbossing Amazone verder tegen te gaan
Het afgelopend jaar is 13.000 vierkante kilometer Amazonewoud in Brazilië vernietigd, een oppervlakte van bijna eenderde van Nederland. Het goede nieuws is dat dit ten opzichte van het jaar daarvoor een vermindering is van 30 procent en het twee na laagste ontbossingcijfer sinds 1988.
De Braziliaanse overheid presenteerde vorige week deze nieuwe cijfers over ontbossing in de Amazone. In 1988 startte de Braziliaanse overheid met het jaarlijks bijhouden van de ontbossing in de Braziliaanse Amazone.
“Deze cijfers zijn een positief resultaat van de inspanningen van de Braziliaanse overheid om ontbossing tegen te gaan.”, zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. “Maar het is belangrijk om voorwaarden te garanderen waarmee de dalende lijn van ontbossing wordt voortgezet”. Het Wereld Natuur Fonds is ervan overtuigd dat dit alleen gebeurt als er een duidelijk bosbeleid wordt gevoerd en er financiële middelen beschikbaar komen om de voortgaande ontbossing tegen te gaan. Ook moeten duurzame bosbouwactiviteiten worden gestimuleerd en lokale overheden in het Amazonegebied worden aangemoedigd om samen te werken bij de aanpak van dit belangrijke probleem.
Het verminderen van ontbossing helpt ook bij het tegengaan van klimaatverandering. Ongeveer 75 procent van de Braziliaanse CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door bosbranden die zijn aangestoken om grote lappen regenwoud te ontginnen voor landbouwactiviteiten. Brazilië staat hierdoor als vierde op de wereldranglijst van landen die het meeste bijdragen aan opwarming van de aarde.
Volgens experts is ongeveer 17 procent van de natuurlijke vegetatie in de Braziliaanse Amazone inmiddels vernietigd, onder meer als gevolg van houtkap en landbouw.
Vanwege de kritieke situatie in de Amazone, wordt in november tijdens internationale klimaatonderhandelingen in Nairobi (Kenia) een Braziliaans voorstel ingediend om een wereldwijd fonds te lanceren voor de bescherming van regenwouden en om CO2-uitstoot te verminderen.