DEN HAAG - Opnieuw dreigen duizenden in de winterperiode zonder gas en licht te moeten leven. Dit ondanks de belofte van het kabinet dat na 1 oktober niemand meer mag zijn afgesloten. De wettelijke regeling die ervoor had moeten zorgen dat mensen opnieuw worden aangesloten is echter niet van kracht geworden.
De Bijstandsbond probeert nu langs juridische weg heraansluiting af te dwingen. De bond begint deze week een rechtszaak voor een man uit Amsterdam. Energieleverancier Nuon weigert de man weer aan te sluiten, omdat de nieuwe wettelijke regeling die energiebedrijven daartoe zou verplichten niet van kracht is. Zolang de oude schuld van de man nog niet is afbetaald, wordt hij niet opnieuw aangesloten. Een woordvoerder van Nuon bevestigt dat het bedrijf niet wil vooruitlopen op de nieuwe wetgeving. ,,Zolang we nog niet weten hoe die regeling er precies uit komt te zien, houden we ons aan ons huidige beleid. Dat is al heel sociaal.''
De nieuwe wettelijke regeling zou nog voor deze winterperiode hebben moeten ingaan. Huishoudens mogen dan tussen 1 oktober en 1 april niet meer worden afgesloten van gas en licht, tenzij er sprake is van opzettelijke wanbetaling of diefstal van stroom. Wie al eerder was afgesloten, moet van 1 oktober tot 1 april weer zijn aangesloten.
Volgens woordvoerder Jan van Diepen van het ministerie van Economische Zaken kan dat heraansluitrecht pas worden geregeld wanneer de nieuwe Splitsingswet voor energiebedrijven in werking treedt. Die wet is gisteren in de Eerste Kamer besproken en zal worden aangenomen. Onduidelijk is echter wanneer de wet van kracht wordt. Het duurt volgens Van Diepen op zijn minst tot 1 januari 2007 eer de huishoudens kunnen worden aangesloten.
Furieus
PvdA-Kamerlid Ferd Crone reageert furieus op de opstelling van Nuon. ,,Als de Tweede en de Eerste Kamer deze wet hebben aangenomen, moeten energieleveranciers die alvast op vrijwillige basis uitvoeren'', vindt hij. Crone zal minister Wijn van Economische Zaken erop aanspreken.
De Bijstandsbond en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) schatten het aantal mensen dat zonder gas en licht leeft op 'enkele duizenden'. In juli van dit jaar heeft de NVVK een speciale regeling getroffen met de energieleveranciers Nuon en Essent om afsluitingen te voorkomen. Wie zich aanmeldt bij een schuldhulpverlener die aangesloten is bij de NVVK wordt niet meer afgesloten. Iemand die al is afgesloten, krijgt weer energie vanaf het moment waarop de betaling van toekomstige rekeningen gegarandeerd is.
De heraansluitingskosten worden in dat geval opgeteld bij de openstaande schuld, waarvoor een aparte betalingsregeling wordt getroffen. Op die manier zijn inmiddels al vele huishoudens geholpen. Overigens lopen huishoudens die al voor 1 september waren afgesloten de tegemoetkoming van 52 euro in de energiekosten mis.