Thursday, November 09, 2006

Poepinjectie of bacterie met bacterie bestrijden....

Poepinjectie helpt tegen bacterie
Uitgegeven: 9 november 2006 12:31 Laatst gewijzigd: 9 november 2006 14:44 AMSTERDAM - Het inspuiten van poep van een gezond familielid in de dikke darm van een patient met de ziekenhuisbacterie clostridium difficile helpt. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft vier patiënten die niet reageerden op antibiotica op deze manier behandeld, zo meldt het vakblad deze week.
Volgens dr. Josbert Keller van het AMC waren drie van de vier patiënten na vier dagen van de door de bacterie veroorzaakte diarree af. Bij de vierde patiënt moest de behandeling een keer herhaald worden.

Het AMC hoopt binnenkort een onderzoek te starten om de behandeling te vergelijken met de gebruikelijke behandeling met verschillende antibiotica.
Antibiotica
De behandeling van patiënten met gezonde faeces bestaat al een tijd, maar is in het ongerede geraakt omdat de darminfecties makkelijk met antibiotica geholpen konden worden. Er is volgens professor Joep Bartelsman van het AMC echter nog nooit wetenschappelijk vergelijkend onderzoek gedaan.
Bovendien blijkt de methode te werken tegen de agressieve clostridium difficile PCRRibotype 027 die sinds kort is opgedoken.
Poepdonoren
Voor de behandeling moeten de poepdonoren eerst goed gekeurd worden. Zij mogen bijvoorbeeld geen antibiotica hebben gehad of andere ziektes hebben die met de ontlastingdonatie overgedragen zouden kunnen worden. Daarna wordt de dikke darm van de patiënt eerst schoongespoeld, waarop de gedoneerde vloeibare ontlasting wordt ingespoten.
Volgens professor Bartelsman is dat laatste geen populair klusje. De donorfaeces moet namelijk eerst in een blender vloeibaar gemaakt worden. De patiënten die door clostridium difficile PCR Ribotype 027 zijn getroffen hebben een door antibiotica verstoorde darmflora.
Maagzuurremmers
Ook het gebruik van maagzuurremmers kan daarbij een negatieve rol hebben gespeeld. Het ziet er naar uit dat de poepinjectie de verstoorde darmflora helpt weer gezond te worden.
Clostridium difficile PCR Ribotype 027 is een ziekenhuisbacterie die langdurige diarree kan veroorzaken en die sinds kort in Nederland regelmatig opduikt. Patiënten die geen baat bij antibiotica moeten hierdoor soms wekenlang geïsoleerd behandeld worden. Vorig jaar overleden nog drie mensen in Harderwijk aan de ziekte. Sinds april vorig jaar is de bacterie bij zeker 192 mensen in Nederland aangetroffen.