Opwarming aarde kan 7 biljoen dollar kosten
LONDEN - De kosten als gevolg van de opwarming van de aarde kunnen oplopen tot 7 biljoen (7000 miljard) dollar. Om de gevolgen van het broeikaseffect tegen te gaan zijn flinke investeringen nodig, maar als die uitblijven zal de schade vele malen groter zijn.
Honderden miljoenen mensen in voornamelijk arme regio's zullen niet in staat zijn om aan voedsel te komen. Dat blijkt uit een rapport over klimaatverandering geschreven door de Brit Sir Nicholas Stern, die eerder de belangrijkste econoom was bij de Wereldbank. Het rapport is opgesteld voor de Britse regering en gaat onder meer in op de economische gevolgen van de uitstoot van kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas.
Volgens Stern hoeft de wereld geen keuze te maken tussen klimaatverandering enerzijds en economische groei anderzijds. Het tegengaan van opwarming kan heel goed samengaan met groei, aldus de tekst. Zo bieden schone technologieën volop kansen: in de markt voor producten die een lage CO2-uitstoot met zich meebrengen zal in 2050 500 miljard dollar omgaan.
Volgens de opstellers kan enorme economische schade ontstaan als er nu geen maatregelen worden genomen. Het rapport waarschuwt voor een economische ontreddering die vergelijkbaar is met de rampspoed tijdens de twee wereldoorlogen en de Grote Depressie in de jaren dertig.
De publicatie van het rapport komt aan de vooravond van een nieuwe reeks internationale onderhandelingen over klimaatverandering. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi beginnen over een week besprekingen die tot een verdere terugdringing van de CO2-uitstoot moeten leiden.
De huidige afspraken over terugdringing van CO2-uitstoot staan in het zogeheten Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt. Het protocol verplicht rijke landen de uitstoot van schadelijke gassen terug te brengen met ongeveer 5 procent onder het niveau van 1990. De Verenigde Staten houden zich echter niet aan deze afspraak. President Bush verwierp het protocol eenzijdig omdat hij bang is dat het banen gaat kosten.
De Britse premier Blair hoopt in een nieuwe overeenkomst de VS weer binnenboord te halen. De VS zijn verreweg de grootste milieuvervuilers van de wereld. Het klimaatprobleem is volgens het rapport zo ernstig dat er eigenlijk volgend jaar al een opvolger van het Kyoto-protocol op tafel zou moeten liggen.
Volgens de opstellers is de kans groot dat door de klimaatverandering ijsmassa's gaan smelten, waardoor overstromingen ontstaan en minder mogelijkheden zijn om voedsel te verbouwen. Tegelijkertijd zal ook de toenemende droogte voor steeds grotere problemen zorgen, vooral in Afrika.
Stern meent dat rijke en arme landen het klimaatprobleem gezamenlijk te lijf zullen moeten gaan. De investeringen in schone technologieën zouden volgens hem moeten worden verdubbeld. De rijke landen moeten de uitstoot van broeikasgassen in 2050 terugbrengen met 60 tot 80 procent onder het niveau van 1990. Aan CO2 moet een concreet prijskaartje hangen, dat mondiaal moet worden vastgesteld.