Veel dodelijke paddenstoelen door wisselvallig weer
Uitgegeven: 8 september 2006 12:21 Laatst gewijzigd: 8 september 2006 13:35 GRONINGEN - Door het relatief warme en vochtige weer in de maand augustus wemelt het in Nederland van de zeer giftige groene knolamanieten. Het eten van deze paddenstoelen leidt onherroepelijk tot de dood, waarschuwt de Groningse emeritus-hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper vrijdag.
De olijfgroene paddenstoel komt met name veel voor op de Veluwe en in Noord-Brabant. In de binnenduinranden in de buurt van Haarlem en Alkmaar staan ze soms bij honderden of duizenden tegelijk. In Drenthe daarentegen is de paddenstoel juist erg zeldzaam, voegt de Kuiper eraan toe.
De amaniet, die maximaal zo'n 15 centimeter groot wordt, is volgens Kuiper zeer giftig. "Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood", vat de hoogleraar het ziekteverloop samen. Alleen een levertransplantatie zou nog redding kunnen betekenen. "Maar vind in één dag maar eens een lever."
Verwarring
Vooral mensen uit Zuidoost-Azië moeten uitkijken dat ze niet per ongeluk een amaniet aanzien voor een niet-giftige variant. "In de rijstvelden in Azië komt een heel smakelijke paddenstoel voor die er net zo uitziet als de amaniet." De verwarring tussen beide paddenstoelen leidde twee jaar geleden in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) nog tot de dood van een 4-jarig Chinees jongetje.
Maar ook autochtonen moeten opletten, waarschuwt Kuiper. "Het is een trend om eten te serveren dat rechtsreeks van het boerenland komt. Bij dat 'natuurlijk eten' hoort ook het eten van paddenstoelen."
Huisartsen
Hoe vaak er in Nederland een vergiftiging door de groene knolamaniet voorkomt, durft de Groningse professor niet te zeggen. "Maar bij het Centraal meldpunt Vergiftiging komen jaarlijks zeker honderd vragen van huisartsen binnen over vergiftiging door paddenstoelen", zegt hij.