een ode aan; Stephen Hawking
Stephen HawkingStephen Hawking (Oxford, 8 januari 1942) is een Brits natuurkundige. Ondanks een zware lichamelijke handicap, het gekluisterd zijn aan een rolstoel en het slechts kunnen communiceren door middel van een computer, heeft hij zich bewezen als een vooraanstaand theoretisch natuurkundige.
Inhoud
1 Biografie
1.1 Ziekte
2 Werk
3 Boeken
3.1 Externe link
[bewerk]
Biografie
Stephen Hawking werd precies 300 jaar na de sterfdag van Galileo Galilei geboren. Zijn ouders, Frank en Isobel Hawking, woonden in Londen, maar door de bombardementen op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten ze naar Oxford verhuizen aangezien het daar veiliger was. Isobel Hawking keerde naar Londen terug toen Stephen twee weken oud was. In 1950 kreeg Hawkings vader een nieuwe baan bij het Instituut voor Medisch onderzoek in Mill Hill en verhuisde het hele gezin naar het dichterbij gelegen Saint Albans.
In 1952 ging Hawking naar een meisjesschool die ook jongens toeliet. Later is hij naar een jongensschool gegaan. Zijn vader wilde dat hij naar de Westminster Public School ging, omdat dat een school was met veel status. Maar omdat hij tijdens zijn examens ziek werd, moest hij doorgaan op de jongensschool waar hij al op zat, hetgeen Hawking niet erg vond.
Op school was Hawking niet erg populair; hij sliste, was mager, vond klassieke muziek leuker dan pop en had dan ook slechts een paar vrienden. Hij fietste het liefst met vrienden door het land en bedacht complexe bordspellen. Hawking raakte al vroeg geïnteresseerd in de wis- en natuurkunde. Zijn vader wilde dat hij geneeskunde ging studeren want dat had hij zelf ook gedaan. Dit wilde Hawking niet en als compromis werd chemie met wis- en natuurkunde gekozen.
Toen Stephen Hawking 17 jaar oud was deed hij het toelatingsexamen van de Universiteit van Oxford en ging natuurkunde studeren. Hij had talent en hoefde dus niet hard te werken. In het tweede leerjaar won Hawking de natuurkundeprijs van de universiteit. Toch kwam hij maar net door het examen heen. De 1000 schooluren die hij in het derde leerjaar moest maken haalde hij maar nét. Tijdens het examen was ook feitelijke kennis nodig en daar was hij niet op voorbereid. Hij kon alleen de theoretische vragen maken. Zo kwam het tot een gesprek en werd besloten dat hij toch door mocht gaan. Vanaf dit moment werd er wel naar hem gekeken als iemand die heel hard moest werken om goede cijfers te halen, maar hij heeft het wel gehaald.
In 1962 ging hij bij het departement van toegepaste wiskunde in Cambridge werken om onderzoek te doen onder Dennis Sciama.
Hij trouwde in 1963 met Jane Wilde. In 1967 kregen ze een zoon Robert, in 1970 een dochtertje Lucy en in 1979 zoon Timothy. Momenteel heeft hij ook een kleinzoon. Na het behalen van zijn doctoraat in 1966 werd hem een researchbeurs aangeboden op Conville en Gaius in Cambridge, eerst als onderzoeker en later als bestuurslid. In 1973 verliet hij dat instituut en ging hij bij het departement van toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde werken.
In 1977 werd hij professor Gravitatiele natuurkunde en later werd hij Lucasian professor in de wiskunde. Hiermee had de man die 300 jaar na Galilei was geboren nu "dezelfde leerstoel als Newton eerst had".
In 1974 werd hij als bestuurslid (fellow) van de Royal Society gekozen, hij kreeg zijn CBE in 1982 en werd "Companion of Honour" in 1998.
Tussen de tientallen buitenlandse onderscheidingen zit ook het lidmaatschap van de National Academy of Sciences of the United States.
[bewerk]
Ziekte
In 1962, tijdens zijn laatste dagen in Oxford, merkte Hawking dat hij steeds onhandiger werd, onduidelijker was en dat hij zomaar omviel en tegen dingen aan liep. Tijdens de kerst van 1962 merkten zijn ouders iets vreemds aan hem en Hawking lag begin 1963 twee weken in het ziekenhuis. De diagnose was: amyotrofische laterale sclerose (ALS). Dit is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal verlamd is. De hersenen worden echter helemaal niet aangetast door de ziekte.
Er werd gedacht dat hij door de ziekte zijn doctoraat niet zou halen, maar tegen alle verwachtingen in haalde hij het toch. Hij en zijn vrouw moesten verhuizen naar een flat omdat hij met zijn rolstoel, waar hij al snel in terecht kwam, geen trappen meer op kon.
Tot 1979 kon Jane Hawking alleen verzorgen maar daarna werd het noodzakelijk om een verpleegster in te huren.
Toen hij in 1985 op een congres in Genève longontsteking opliep veranderde er een hoop. Hij moest met machines in leven worden gehouden en door de noodzakelijk geworden operatie raakte hij zijn stem kwijt. De artsen raadden zijn vrouw aan de life support uit te schakelen omdat ze hem geen kans op overleven meer gaven. Maar dat wilde Jane niet. Na de operatie was het erg moeilijk voor haar en Hawking. De enige manier waarop Hawking kon communiceren was door middel van het aanwijzen (door Jane) van letters, en als ze de goede letter aanwees dan bewoog Hawking zijn wenkbrauwen. Een normaal gesprek houden of boeken schrijven was er dus niet meer bij.
Toen Walt Woltosz hoorde wat er met Hawking gebeurd was stuurde hij hem een computerprogramma waarmee hij woorden kon selecteren door middel van het bewegen van zijn ogen. Ook stuurde hij een spraakcomputer waardoor Hawking weer een stem had, zij het een met een Amerikaans accent. Het boek A Brief History of Time (Het Heelal) is ook geschreven met behulp van deze middelen.
Later werden de computer en het spraaksysteem ingebouwd in zijn rolstoel, zodat hij geen laptop meer mee hoefde te dragen. Dit systeem had een aantal voordelen. Zo kon hij veel tekst van tevoren maken en later, tijdens een conferentie, laten afspelen of meteen afdrukken.
Hawking scheidde van Jane in 1990. Hij hertrouwde in 1995, met Elaine Mason.
Tegenwoordig (2004) heeft Stephen Hawking 24 uur per dag verzorging nodig en wordt hij professioneel verpleegd. Toch is hij nog steeds actief in de natuurkunde. Hij wordt beschouwd als een vooraanstaand theoretisch natuurkundige.
[bewerk]
Werk
Hawking is het meest bekend vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie.
Een belangrijke ontdekking, gedaan samen met Roger Penrose, was dat een singulariteit op het moment van de oerknal in de algemene relativiteitstheorie onvermijdelijk was.
Een tweede belangrijke ontdekking was de hawkingstraling, die wordt uitgezonden door zwarte gaten en deze kan doen 'verdampen'.
Ook ontwikkelde Hawking het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten zoals bij de oerknal en in zwarte gaten weer te kunnen oplossen.
Bij het grote publiek is Hawking, behalve door zijn handicap, vooral bekend geworden door A Brief History of Time, een bestseller waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschrijft.
Momenteel (augustus 2006) werkt Hawking, samen met zijn dochter Lucy, aan een drietal kinderboeken. Daarin wil hij "denkbeelden en ideeën over relativiteit en kosmologie in de vorm van verhalen beschrijven". Het eerste boek heeft de werktitel 'George and His Secret Key to the Universe' en zal in de herfst van 2007 verschijnen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland.
[bewerk]
Boeken
A Briefer History of Time. In het Nederlands verschenen als Een Korte Geschiedenis van de Tijd (Uitgeverij Prometheus / Bert Bakker, 2005)
The Universe in a Nutshell
A Brief History of Time. In het Nederlands verschenen als Het Heelal (Uitgeverij Bert Bakker, 1988)
Stephen Hawking's Universe : The Cosmos Explained
Black Holes and Baby Universes and Other Essays
The Cambridge Lectures : Life Works
Computer Resources for People With Disabilities
A Guide to Exploring Today's Assistive Technology
The Large Scale Structure of Space-Time
The Nature of Space and Time
(Isaac Newton Institute Series of Lectures)
Euclidean Quantum Gravity
The Formation and Evolution of Cosmic Strings
Hawking on the Big Bang and Black Holes
(Advanced Series in Astrophysics and Cosmology, Vol 8)
Historia Del Tiempo