NASA luidt noodklok over smeltende ijskap
Uitgegeven: 14 september 2006 07:57 Laatst gewijzigd: 14 september 2006 10:03 AMSTERDAM - Het ijs op de Noordpool smelt in de winter veel sneller dan voorheen. Dat maakte de NASA woensdag bekend. Volgens onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie is de temperatuurstijging een duidelijk gevolg van het broeikaseffect. "Het is alarmerend. Voor het eerst krimpt het ijs ook in de winter", aldus een NASA-wetenschapper.
De afgelopen 25 jaar verminderde de ijskap op de Noordpool met zo'n 1,5 procent per decennium. In de voorbije twee jaar is het smelten van de ijskap 10 tot 15 maal versneld, zo blijkt uit onderzoek van NASA. Voorheen bleef de ijskap in de winter nagenoeg intact.
De NASA, die met satellietfoto's de ontwikkeling van het ijs op de Noordpool nauwgezet volgt, waarschuwt dat de wereld nog zo'n tien jaar heeft om het tij te keren. Wanneer de uitstoot van broeikasgassen dan niet is aangepakt, stijgt de temperatuur op aarde met 2 tot 3 graden en zijn de gevolgen groot.
IJsberen
Het slinken van de ijskap heeft gevolgen voor de fauna in het gebied, vooral voor de ijsberen. Het aantal dieren van die soort is in de Hudson Bay in het noorden van Canada afgenomen van 1200 in 1989 tot ongeveer 950 in 2004.
IJsberen jagen op het ijs, maar als het ijsoppervlak afneemt, zullen zij hun prooien op het land proberen te vinden.