Friday, November 23, 2007

zware tyfoon onderweg naar Filipijnen

Het noorden van de Filippijnen heeft dit weekeinde te maken met zware tyfoon Mitag. Boven zee neemt de tyfoon toe tot klasse 4 met windsnelheden van 211-250 km/uur. Mitag is daarmee een gevaarlijke tyfoon en een van de krachtigste van de laatste jaren.


Naar schatting worden zo'n 200.000 mensen in het oosten van de Filipijnen geƫvacueerd. De tyfoon levert ook veel regen op, naar schatting zo'n 190 mm.

Op de wereldweerkaart zijn momenteel verschillende tropische stormen te vinden: behalve Mitag zijn ook de minder zware tyfoon Hagbis bij Vietnam en de tropische storm Bongwe bij Mauritius en Reunion actief.

Tropische cyclonen worden afhankelijk van het gebied waar ze ontstaan ook wel hurricanes (Caribisch gebied) of tyfonen (Stille Oceaan) genoemd. De levensgeschiedenis van tropische stormen begint meestal boven zee en hun verwoestende uitwerking is het grootst in kustgebieden en op eilanden, vooral ook door de huizenhoge golven die ze veroorzaken. Zodra de cycloon landinwaarts koerst neemt het windgeweld meestal snel in kracht af, maar valt er wel vaak veel regen, soms meer dan 500 millimeter in een dag. Meteorologen kunnen de baan van een storm en de windkracht met een redelijk nauwkeurigheid enkele dagen tevoren berekenen, zodat de bedreigde bevolking tijdig kan worden gewaarschuwd en de nodige voorzorgsmaatregelen kan nemen.