Thursday, November 29, 2007

Meteoriet ligt op ramkoers planeet aarde in 2036

AMSTERDAM - Er komt een flinke meteoriet op ons af en op 13 april 2036 slaat ie mogelijk in op aarde. Zandzakken voor de deur voor de 99942 Apophis.

armaggeddon

De deskundigen hebben de 22 miljoen ton wegende klomp al een tijdje in de peiling. Uit de jongste berekeningen blijkt dat in 2029 Apophis de eerste keer langsscheert. Maar de tweede keer in 2036 dreigt de steen van 210 bij 330 meter wel erg dichtbij te komen.

De meteoriet is overigens vele malen kleiner dan de steen van een kilometertje of tien doorsnee die 65 miljoen jaar geleden de dino's van de aardbol vaagde. De nu aanvliegende meteoor is wel groot genoeg om een complete stad te vernietigen of een tsunami te veroorzaken.

Drie jaar geleden berekenden de expert nog dat de kans op inslag in 2029 1 op 37 was. Daarna kwam uit de computer een kans van 1 op 45.000. Iedereen haalde opgelucht adem, maar de jongste calculaties maken de experts weer zenwuachtig.



Zoals het er nu uitziet zou Apophis in 2036 48 miljoen kilometer van ons verwijderd blijven. Maar tijdens de eerste passage in 2029 zou de steen wel eens verder uit koers kunnen gaan, dichter naar de aarde toe.



Astronomen zeggen dat de steen pas vanaf 2011 te bestuderen valt met een telescoop, want rond die tijd komt de Apophis achter de zon vandaan, zo meldt Foxnews.



Wetenschappers zijn nu een manier aan het bedenken om de koers van de klomp in geval van dreigend gevaar op een goedkope manier te veranderen. Bijvoorbeeld door de steen te verzwaren of er een soort van zeil op te zetten zodat de baan verandert. Ze moeten dan alleen wel zeker weten dat ze Apophis niet net een duwtje in onze richting geven...