Monday, August 02, 2010

Zonnevlam... 1092 c3


Complexe eruptie op de Zon

02-08-2010 om 10:52 uur | 4,922 bekeken | Universum | WWW.NIBURU.NL | PrintOp zondagochtend hebben satellieten een C3-klasse zonnevlam gedetecteerd. De herkomst van de explosie is zonnevlek 1092. Bijna tegelijkertijd kwam een enorm magnetisch filament los van de zon dat zich uitstrekte over het noordelijk halfrond van het hemellichaam. Het Solar Dynamics Observatory heeft de actie hier vastgelegd.

De kettingreactie suggereert dat beide gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn. Ondanks de afstand tussen de zonnevlek en het filament, namelijk 400.000 kilometer, barstten ze gelijktijdig uit. Vermoedelijk zijn ze verbonden door middel van uitgebreide magnetische velden. In deze korte video is een schokgolf (zonne-tsunami) te zien vanaf de locatie van de zonnevlam, in de richting van de zone waar het filament los kwam.

Kort gezegd hebben we dus juist een complexe globale eruptie op de zon gezien, waarbij de gebeurtenis bijna de gehele zichtbare zijde van de zon in beslag nam.

De CME (Coronal Mass Ejection) die ontstond door de eruptie stevent rechtstreeks op de Aarde af. Bekijk hier het beeldmateriaal van SOHO. Op 3 augustus verwacht men dat het filament arriveert bij onze planeet.

Bron: Spaceweather.com

Lees ook: Incoming! The Sun Unleashes CME at Earth