Sunday, August 01, 2010

Media verschilt... Branden Rusland volledig out of control.... ( meerdere media..)(Om geen angst in te jagen hebben wij besloten niet meerdere foto,s te plaatsen omtrent de vele lijken en verbrande huizen. Duidelijk is dat de branden die nu woeden vele mensenlevens gekost hebben, echter de officiele cijfers zullen nooit bekend worden omdat vele mensen gestikt zijn en of leven verbrand zijn. De inferno behoord tot de pole shift die nu gaande is en de nieuwe aarde zal vormgeven.. ) Navolgend bericht Belgische media De morgen.be)

Bosbranden in Rusland niet meer onder controle
01/08/10 09u34

Nu ook enorme brand van 400 km² in Kamtsjatka, getroffen gebied in heel Rusland verdrievoudigd in amper 24 uur

Gisteren stuurde het Russische Ministerie van Noodsituaties nog een bericht de wereld in dat de bosbranden in het land "onder controle" waren. Dat blijkt helemaal niet het geval: in het oosten van het reusachtige land staat nu ook 4.000 vierkante kilometer in brand, waarvan ongeveer 1.000 km² dicht beboste taiga. Het inferno groeit ook aan een onwaarschijnlijk tempo: 24 uur geleden stond "nog maar" 310 km² van de beboste taiga in brand.

De extreem hete zomer van 2010 zou wel eens het record van 2003 kunnen breken. Toen stonden op een gegeven moment 110.000 vierkante kilometer in de fik. De jongste 20 jaar is het aantal bosbranden in Rusland overigens vertienvoudigd. De meeste worden (illegaal) aangestoken door de Russische houtmaffia, die daarna de afgebrande grond goedkoop inpalmt om zo de almaar groeiende markt in China te kunnen voorzien.

Kamtsjatka
De branden treffen in het bijzonder de streek van Kamtsjatka in het uiterste noord-oosten van het land. Volgens het persagentschap Itar-Tass staat naast de 100.000 hectare bos daar ook zowat 300.000 hectare niet beboste oppervlakte in brand.

De bosbranden hadden totnogtoe vooral de gebieden in het westen van Rusland geteisterd, waar gisteren alleen al 120.000 hectare bos werd vernield. De jongste dagen vielen volgens een officiƫle bron al meer dan 30 doden en werden hele dorpen verwoest. Er zijn momenteel 238.000 brandweerlieden, 25.000 voertuigen en tal van blusvliegtuigen in de weer.

Geen beterschap in zicht
Maar zelfs die macht kan weinig beginnen tegen de snel om zich heen grijpende vlammenzee. Bovendien voorspellen meteorologen voor de komende dagen opnieuw hoge temperaturen en droogte voorspellen. Rusland kampt al geruime tijd met extreme hitte en droogte. Deze zomer is de heetste sinds het begin van de moderne klimaatwaarneming 130 jaar geleden. De sterke wind heeft de branden aangewakkerd.

Voronesj
Onder de door bosbranden getroffen gebieden is de regio rond de stad Voronesj, enkele honderden kilometers ten zuiden van de hoofdstad Moskou. Ook het gebied rond de stad Nizjni Novgorod ten oosten van Moskou is zwaar getroffen. Circa 1.300 huizen zijn daar in de afgelopen dagen afgebrand. Verder is er volgens gegevens van zaterdag van het ministerie van Noodsituaties tot dusver in die regio 1.200 vierkante kilometer bos in vlammen opgegaan. Vrijdag sprak het ministerie nog van 850 vierkante kilometer afgebrand bos.

Oorzaken: global warming & maffia
Er zijn twee grote oorzaken voor de bosbranden: "global warming" en de Russische houtmaffia. Die laatste wil niet het geld op tafel leggen voor de dure licenties die nodig zijn om te kappen in een gezond, natuurlijk bos. Eenmaal er een brand doorgegaan is, kost de licentie bijna niks meer. De houthakkers halen er dan het nog bruikbare hout vanaf en kappen de volgende jaren aan een prikje. Het meeste van dat hout gaat richting China.

De schaal van de branden is moeilijk voor te stellen. In 2003, de vorige recordzomer, ging zeker 22 miljoen hectare bos met loofbomen en hoogwaardige den verloren. Een Amerikaanse satelliet stelde toen vast dat er 157 verschillende grote bosbranden tegelijk woedden. Tot in Tokio, 5.000 kilometer van de vuurhaard, hadden mensen serieus last van de rook die die branden ontwikkelden. Het regende as van die branden in Seattle, aan de andere kant van de Stille Oceaan.

Permafrost
En terwijl de nadruk vooral ligt op het regenwoud wanneer we denken aan het verdwijnen van bossen en de impact ervan op global warming, is het boreale woud van Siberiƫ van gelijkwaardig belang. De branden doen bovendien de permafrost sneller verdwijnen, en dat zorgt dan weer voor een versnelde vrijgave van methaan, een broeikasgas dat nog veel schadelijker is dan C02. (mvl)