Restant ozongat boven Zuid-Amerika
Deze week trekt een restant van het ozongat over de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Dat levert extreem hoge UV-waarden (zonkracht) op. De modelberekeningen van het KNMI komen uit op zonkracht waarden tussen 12 en 14.
Het ozongat ontstaat jaarlijks in de lente boven de Zuidpool (bij ons is het dan herfst). Het ontstaat in september, als de winter op de Zuidpool ten einde loopt. De lage ozon waarden in het ozongat zorgen voor een verhoogde UV-waarden, ook wel zonkracht genaamd. In ons land varieert de zonkracht tussen 0 en 8, waarbij de hoogste waarden in mei en juni worden gemeten, wanneer de zon zijn hoogste stand bereikt.
Restanten van het ozongat boven de Zuidpool komen vaker boven Zuid-Amerika terecht, gemiddeld om de paar jaar. In Ushuaia (Argentiniƫ) verwacht het KNMI een dikte van de ozonlaag van ongeveer 182 Dobson eenheden. Dat is laag genoeg om van een ozongat te spreken. Ushuaia op Vuurland ligt op ongeveer 55 graden Zuiderbreedte en kent een zeeklimaat. Om een hoge zonkracht te krijgen is het nodig dat de zon dan ook relatief hoog aan de hemel staat. In Zuid-Amerika is het nu volop lente en klimt de zon dagelijks iets hoger. Een zonkracht van tussen 12 en 14 hoort tot de hoogste die ooit zijn gemeten. Zulke hoge getallen zijn doorgaans alleen in tropische of subtropische gebieden te vinden.
Deze week is het er erg koud met temperaturen tussen 0 en -8 graden, met sneeuwbuien, maar soms ook even zon en dan kunnen die hoge zonkracht waarden worden bereikt.