Wednesday, November 04, 2009

Kwallen regeren in oceanen..( www.ge-di-christi-re.com uitleg evolutie..)


Enorme kwallen doen vissersboot zinken en leggen kerncentrale plat



Het lijkt het scenario uit een fantastische horrorfilm op zee: megakwallen die een vissersboot van tien ton de diepte insleuren. Maar het is echt gebeurd met de Diasan Shinsho-maru en z'n drie bemanningsleden in de Japanse Zee, ter hoogte van Chiba. Even verderop moest door een kwalleninvasie zelfs een kerncentrale worden stilgelegd.

De daders waren Nemopilema nomurai, enorme kwallen die tot voor kort alleen maar een pest waren in de Gele Zee en de Oost-Chinese Zee, maar nu hun opmars voortzetten en de Japanse en Koreaanse kusten gijzelen. Ze worden wel 2 meter groot en kunnen tot 220 kg wegen.

Een twaalftal van deze monsterkwallen waren in de netten van de vissersboot gezwommen, en toen die probeerde de vangst binnen te halen, kapseisde de boot onder het gewicht. De drie bemanningsleden konden gered worden door collega's op een nabijgelegen trawler.

Nemopilema nomurai zijn een ware ravage aan het aanrichten in de regio. Sinds 2005 belanden ze in grote aantallen in de netten van vissers die op zoek zijn naar anchovis, zalm en geelvintonijn. De kwallen vergiftigen de andere vangst in de netten zodat die niet meer verkocht kan worden. De kwallen hebben de zalmvisserij in het noorden van Japan al ongeveer gestopt: 80 procent van de vissers varen niet meer uit.

"En dat is nog maar het begin", zegt professor Shinichi Ue van Hiroshima University. "De zeeën rond Japan zullen gaan stikken van de kwallen." De dieren veroorzaken nu al problemen bij, hou u vast, kerncentrales. Japan heeft er nogal wat, en die trekken fris zeewater binnen via grote pijpen om als koelwater te dienen. De kwallen zwemmen gewoon mee en hebben al een aantal pompen verwoest waar ze worden ingezogen. Resultaat: rood alarm, kerncentrale stilgelegd en een hoop paniek.

De kwalleninvasie komt door een combinatie van factoren, maar het komt er telkens op neer dat het de mens zijn schuld is wegens verstoren van het ecosysteem. Vissers vangen teveel roofvissen die het aantal kwallen onder controle moeten houden, ze vangen ook teveel soorten die van plankton leven waar de kwallen zich nu op gooien. En de temperatuur van het zeewater stijgt door global warming, waardoor kwallen zich kiplekker voelen en zich als gek gaan voortplanten. Vervuiling speelt ook nog een rol: daar hebben kwallen minder last van dan andere zeedieren zo blijkt.

"Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen", zegt Anthony Richardson van de Universiteit van Queensland (Australië).

Richardson kwam samen met collega's van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika) tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd dat kwallen de controle kunnen overnemen. "Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd", zegt Richardson. "Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort."

Bron: HLN.be