Mexicaanse griep verspreidt zich via de lucht
De Mexicaanse griep maakt mensen zieker dan de gewone seizoensgriep en verspreidt zich even makkelijk via de lucht. Dat is voor het eerst onomstotelijk vastgesteld door een onderzoeksteam van virologen van het Erasmus MC in Rotterdam.
Vijf vragen over Mexicaanse griep
De onderzoeksresultaten van de Rotterdamse virologen brengen volgens onderzoeksleider Ron Fouchier maatregelen als het sluiten van scholen dichterbij. Scholen zijn een heel voorname bron van besmettingen.
Door scholen te sluiten kan de snelheid waarmee het virus mensen besmet afgeremd worden, zodat niet iedereen tegelijk ziek wordt. Die tijdwinst is belangrijk omdat de druk op de gezondheidszorg er minder door wordt én omdat dan meer mensen op tijd gevaccineerd kunnen worden.
Bedrijven zouden er volgens onderzoeksleider Fouchier ook goed aan doen zich voor te bereiden op de uitval van ongeveer een derde deel van hun personeel.
Longen
Het Mexicaanse griepvirus dringt verder het lichaam in - via de luchtpijp naar de longen - dan het seizoensgriepvirus doet. En het vermenigvuldigt zich makkelijker.
Gezonde mensen die Mexicaanse griep krijgen worden ernstiger ziek dan van de normale seizoensgriep. Datzelfde geldt voor mensen met een zwakke gezondheid.
Dat betekent ook dat er meer mensen met bijvoorbeeld astma, obesitas of hartkwalen zullen overlijden, doordat ze Mexicaanse griep erbij krijgen dan met de normale seizoensgriep het geval is.
Vaccin
De 34 miljoen vaccins die minister Klink besteld heeft komen niet allemaal tegelijk beschikbaar, bovendien moeten mensen twee keer gevaccineerd worden.
Door het ziek worden van mensen zoveel mogelijk uit te stellen, zal er voor meer mensen op tijd een vaccin beschikbaar zijn.
Fretten
Het onderzoek van de Rotterdamse virologen is uitgevoerd op fretten. De fret is al een jaar of zestig het gedroomde proefdier voor grieponderzoek. Viroloog Fouchier spreekt van het 'gouden model'. Destijds constateerden onderzoekers dat als mensen ziek werden van griep fretten gelijkaardige verschijnselen vertoonden.
Nader onderzoek wees uit dat dat geen toeval is. Het griepvirus hecht zich in de mens aan bepaalde cellen en verspreidt zich dan door het lichaam. Bij de fretten zitten dezelfde cellen op precies dezelfde plek in het lichaam als bij de mens. Dat verklaart dat het virus zich op dezelfde manier verspreidt in mens en fret.
Omdat de meeste mensen immuun zijn voor de seizoensgriep - omdat ze daarmee eerder in contact zijn geweest - kon dit onderzoek niet bij mensen uitgevoerd worden. De virologen hebben de beide virussen daarom getest op fretten.
Via de lucht
Humane griepvirussen worden overgedragen via de lucht, diergriepvirussen door contact. Nu is voor het eerst het vermoeden bevestigd dat Mexicaanse griep via de lucht gaat en er geen direct lichamelijk contact nodig is voor besmetting.
In ziekenhuizen zouden patiënten met Mexicaanse griep gescheiden moeten worden gehouden van andere patiënten. Zeker patiënten met verhoogde gezondheidsrisisco's zouden beschermd moeten worden tegen blootstelling aan het Mexicaanse griepvirus.
De overdracht via de lucht verklaart de snelle verspreiding onder mensen. Sinds 11 juni is er volgens de WHO sprake van een pandemie. Wereldwijd waren er op 1 juli 77.201 bevestigde gevallen van Mexicaanse griep. 332 mensen met Mexicaanse griep zijn overleden. In Nederland hebben zich tot vandaag 134 bevestigde gevallen van Mexicaanse griep voorgedaan.