‘Argentijnse mier neemt wereld over’
AMSTERDAM - Argentijnse plaagmieren hebben zich verspreid over vrijwel de hele wereld en gedragen zich alsof ze samen één grote kolonie vormen. Dat blijkt uit een studie van Japanse wetenschappers.
De Argentijnse mieren van de soort Linepithema humile kwamen ooit alleen in Zuid-Amerika voor. Maar de dieren zijn per ongeluk door mensen geïntroduceerd op alle continenten, behalve Antarctica.
De mieren hebben vooral in Europa, de Verenigde Staten en Japan gigantische kolonies gevormd in gebieden die zich soms uitstrekken over 6000 kilometer. In veel gebieden vormen ze een plaag voor dieren en planten.
In tegenstelling tot andere mieren die ver uit elkaar leven, vallen de Argentijnse mieren elkaar niet aan, zo blijkt uit studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Insectes Sociaux.
Agressief
De onderzoekers van de universiteit van Tokio vingen bij wijze van experiment enkele Argentijnse mieren uit Europa, Japan en de Verenigde Staten.
Toen de diertjes uit de verschillende werelddelen met elkaar werden geconfronteerd, bleek dat ze niet agressief werden, maar alleen hun voelsprieten tegen elkaar aan wreven.
Herkenning
Volgens de onderzoekers wijst die reactie erop dat de dieren genetisch aan elkaar verwant zijn. De mieren zouden elkaar herkennen aan de geur en chemische samenstelling van hun lichaam.
“De enorme verspreiding van deze mierensoort is alleen vergelijkbaar met de menselijke samenleving”, zo verklaart hoofdonderzoeker Eiriki Sunamura op BBC News.