Wednesday, March 26, 2008

niet luisteren dan maar voelen,...

Ondertekening 'broeikasakkoord' afgeketst

Het kabinet heeft de geplande ondertekening van het sectorakkoord mobiliteit, logistiek en infrastructuur op het laatste moment af laten ketsen. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB woensdag. Het akkoord is een van de afspraken die ertoe moeten leiden dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met dertig procent is teruggebracht.

Milieudefensie bouwt dijk tegen kabinet
Het kabinet en organisaties uit de verkeer- en vervoersector, waaronder ANWB, KLM en de NS, zouden op het ministerie van Verkeer en Waterstaat hun handtekening zetten. De organisaties waren al aanwezig op het ministerie, toen zij na anderhalf uur te horen kregen dat de ondertekening niet doorging. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) en staatssecretaris van Financiƫn Jan Kees de Jager (CDA) waren volgens de woordvoerder onderling aan het 'kibbelen' over 'kleine dingetjes'.

De KLM laat weten dat het overleg wat betreft de vliegtuigmaatschappij wel blijft doorgaan. "Maar het is niet bekend op welk termijn dit zal gebeuren", licht een woordvoerder toe.

Tijdens de beoogde ondertekening protesteerden dertig actievoerders van Milieudefensie tegen het sectorakkoord. Zij hadden een dijk van zandzakken gebouwd voor de deur van het ministerie. Milieudefensie vindt de kabinetsdoelstelling om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen te ver weg en te vrijblijvend. De organisatie pleit voor een Klimaatwet met de harde afspraak dat voor 2020 de uitstoot van broeikasgassen elk jaar met minstens drie procent daalt.

Eurlings noch De Jager waren bereikbaar voor commentaar.