Tuesday, March 25, 2008

grote chaos Nederlandse wegen door sneeuwval

Ook straks chaos op de weg
AMSTERDAM - UPDATE Dat wordt twee keer filerijden vandaag. De ANWB verwacht na de recordfiles van vanmorgen dat door het aanhoudend slechte weer de avondspits ook chaotisch zal verlopen.

Normaal staat er op een dinsdagmiddag 200 kilometer, nu gaat de ANWB al uit van 300. Lees hier de actuele verwachting.. Op verschillende plaatsen in de randstad sneeuwt het nu flink.

Het bizarre weer heeft niet alleen tijdens de Pasen voor opmerkelijke taferelen en overlast gezorgd, de dag na Pasen, als Nederland weer massaal aan het werk gaat, was het ook raak. Het weg- en treinverkeer ondervond dinsdag enorme hinder van de sneeuwval. Vooral op de weg is het een grote puinhoop en de vooruitzichten voorspellen niet al te veel goeds. Volgens het KNMI zal de sneeuw die vannacht gevallen is, wel smelten, maar zijn nieuwe buien alweer onderweg vanaf de Noordzee. De ANWB raadt iedereen aan vooral niet de weg op te gaan als dat niet per se hoeft.

Om 09.00 uur stond het verkeer op de Nederlandse snelwegen over ruim 700 kilometer vast.

Op het hoogtepunt van de spits, om half negen, stonden 120 files met een totale lengte van bijna 900 kilometer en dat is een record voor dit winterseizoen. Bovendien is het de op één na drukste ochtendspits ooit, meldt de ANWB. De drukste spits ooit was die van 8 februari 1999. Toen stond het verkeer vast over 975 kilometer door sneeuwval en gekantelde vrachtwagens.

Het Korps landelijke politiediensten liet weten dat in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend vroeg op snelwegen tenminste 37 ongevallen gebeurd zijn. In vijf gevallen ging het om vrachtwagens. Bij de overige ongevallen waren personenauto's betrokken. „De meldingen komen uit het hele land”, aldus een woordvoerder. Volgens het KLPD zijn er bij de ongevallen weinig mensen gewond geraakt. „Het gaat over het algemeen om materiële schade.”

Volgens het KLPD is er in heel Nederland gestrooid op de wegen tegen de gladheid. „Dat zout moet echter door verkeer in de weg worden gereden”, aldus de woordvoerder. „Omdat er in de nacht weinig verkeer was, kon dat niet gebeuren waardoor het in de ochtendspits nog steeds glad is.”

De A2 bij Den Bosch is dinsdagochtend door twee ongevallen op de Maasbrug in beide rijrichtingen afgesloten geweest.

Rond half vijf raakte een vrachtwagen op de brug in de richting van Utrecht in een slip. De vrachtwagen raakte de vangrail aan de linkerkant van de snelweg en reed vervolgens door de rechtervangrail. De cabine kwam daardoor boven de Maas te hangen. De chauffeur moest door een hoogwerker van de brandweer uit zijn hachelijke positie bevrijd worden. De vrachtwagen zal pas na de ochtendspits weggehaald worden.

Aan de andere zijde van de Maasbrug, in de richting van Utrecht, raakte een vrachtwagen eveneens de vangrail. De truck raakte zwaar beschadigd en is door een bergingsdienst verwijderd.

In beide richtingen is inmiddels één rijbaan opengesteld. Het verkeer moet rekening houden met extra reistijd.

Vooral rond Rotterdam is het extreem druk. Op de A15 tussen Leerdam en knooppunt Ridderkerk staat een file van 36 kilometer en op de A16 staat het verkeer tussen Breda en Rotterdam over 40 kilometer stil. Ook op de A12 is het stilstaan geblazen tussen Utrecht en Den Haag.

Ook op de A1 is het druk, van Hengelo naar Apeldoorn staat een file van 35 kilometer. Een andere uitschieter is de A28 van Assen naar Utrecht waar het tussen Staphorst en Maarn over 35 kilometer stilstaat.

Ook het treinverkeer ondervindt hinder van het weer. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal heeft dinsdagochtend enige tijd volledig stilgelegen als gevolg van de sneeuwval. Dat liet spoorbeheerher ProRail weten.

De treinen konden niet rijden omdat er enkele wissels moesten worden schoongemaakt. Vanaf kwart voor acht was er vanuit zuidelijke richting weer beperkt treinverkeer mogelijk.

Door een sein- en wisselstoring reden dinsdagochtend enige tijd geen treinen tussen Zutphen en Winterswijk. De storing ontstond rond half zeven, en was een half uur later verholpen. Het treinverkeer zal geleidelijk worden hervat.

Het vliegverkeer op de luchthaven Schiphol ondervindt ook al hinder door de sneeuwval, waardoor er flinke vertragingen ontstaan. Dat liet een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) weten.De landings- en startbanen op de luchthaven moeten volledig sneeuwvrij worden gemaakt. In de ochtend landen er 45 toestellen per uur, terwijl dat er normaal gesproken zestig zijn. Ook vertrekkende vliegtuigen lopen vertraging op.