Thursday, March 20, 2008

Hoog water zsorgt overal ter wereld voor problemen...

Hoge waterstanden zorgen op verschillende plekken op de wereld voor overlast. Van het smeltwater in Duitsland tot de tropische buien in Indonesiƫ en de hoge stand van de Missississipi, overal dreigt het water.

Zware tropische buien hebben in het oosten van Java het waterpeil in de Solo rivier doen stijgen. Het waterniveau is tot anderhalve meter boven het normale peil gekomen en de overstromingen hebben drie levens geƫist. De tropische buien blijven boven het gebied ontstaan en daardoor is het gevaar voor het wassende water voorlopig nog niet geweken.

In het zuiden van de Verenigde Staten is het water in de Mississippi rivier ook aan het stijgen. De situatie is nog niet ernstig, maar in de noordelijk gelegen staten Missouri en Arkansas wordt het waterpeil van de Mississippi rivier nauwlettend in de gaten gehouden, want het waterniveau is behoorlijk hoog. In New Orleans, aan de monding van de rivier, houdt men rekening met overstromingen. In de afgelopen maanden steeg het water in de rivier al tot ver boven het normale peil.

In Duitsland zal men het komend voorjaar waarschijnlijk ook rekening moeten houden met een stijgend waterniveau van de rivieren als de sneeuw gaat smelten, want de afgelopen winter is er behoorlijk wat sneeuw gevallen. Maar zover is het nog niet. De komende dagen is het nog volop winter en valt vooral aan de noordkant van de bergen een verse laag sneeuw, op vrijdag kan er lokaal 10 cm vallen.