Zonachtige ster startpunt bij zoektocht naar leven
Astronomen van de universiteit van Texas hebben een ster gevonden die zoveel op onze zon lijkt, dat ze het als een ideaal zonnestelsel beschouwen om te zoeken naar buitenaards leven.
Dat meldt de website Newscientist.com woensdag.
De ster heeft de benaming HIP 56948 gekregen en ligt tweehonderd lichtjaren van de aarde verwijderd. De omvang, massa, temperatuur en chemische samenstelling van de ster komen zoveel overeen met onze zon, dat telescopen op aarde het verschil niet konden waarnemen.
Gelijkenissen
Eerder werden er al drie andere sterren gevonden die ook opvallend veel gelijkenissen met de zon vertoonden, maar het lithiumgehalte in die sterren lag veel hoger dan in onze zon.
Een hoger lithiumgehalte betekent dat er vaker grote radioactieve uitbarstingen plaatsvinden, die naburige planeten bestoken met een forse dosis gevaarlijke straling. Dat verkleint de kans op leven.
Leeftijd
Een ander aspect dat de kans op het vinden van buitenaards leven vergroot is de leeftijd van de ster. HIP 56948 is namelijk een miljard jaar ouder dan onze zon, waardoor mogelijk leven veel langer de tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen.
Er zijn meer sterren die op de zon lijken en mogelijk intelligent leven herbergen. De SETI (search for extraterrestrial intelligence) heeft een lijst van zeventienduizend hemellichamen die onderzocht dienen te worden.
Startpunt
"We weten niet of we het beste in de buurt van zonachtige sterren kunnen zoeken om intelligent leven te vinden, maar ze zijn zeker een goed startpunt", zegt Margaret Turnbull van het Wetenschappelijk Ruimtetelescoop Instituut in Baltimore.
Peter Backus van SETI geeft echter aan dat HIP 56948 geen voorrang krijgt op andere hemellichamen. "De ster staat op de lijst, maar krijgt geen speciale behandeling." Waarschijnlijk komt de ster pas in november aan de beurt.