Monday, August 20, 2007

Orkanen slaan toe...

Dean slaat toe
door Coen Springelkamp
KINGSTON -
Verwarring voor Nederlanders die naar Mexico moeten deze week: Martinair heeft vandaag de vlucht naar Cancun geannuleerd. Arkefly vliegt morgen wel, zegt reisorganisatie TUI Nederland.




Orkaan Dean op ramkoers richting Mexico


Toeristen en bewoners van Cuba en Mexico zijn op de vlucht geslagen voor orkaan Dean. De storm dendert met snelheden tot 240 km af op de Mexicaanse kust, maar het is nog onduidelijk waar hij 'aan land' zal komen. De orkaan komt naar verwachting vannacht aan land bij het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Dat is een populaire vakantiebestemming.

Nederlandse touroperators zien vooralsnog geen reden toeristen in Mexico terug naar Nederland te halen. Landgenoten die extra kosten moeten maken door de orkaan, vakantiedagen verloren zien gaan omdat ze in een schuilkelder moeten doorbrengen of langer in een hotel verblijven, kunnen een beroep doen op het Calamiteitenfonds.

De honderden Nederlandse toeristen die vakantie vieren in de Mexicaanse badplaatsen Playa del Carmen en Cancun, zullen waarschijnlijk weinig overlast ondervinden van de naderende orkaan Dean. Als de orkaan de huidige koers voortzet, vallen de toeristische trekpleisters volgens reisorganisatie TUI Nederland buiten het bereik van Dean.

TUI heeft 650 gasten in de twee strandbestemmingen op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Op basis van de huidige voorspellingen zal de orkaan ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen en 150 kilometer ten zuiden van Cancun de kust bereiken. Naar verwachting bereikt Dean in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.00 uur lokale tijd Mexico.

Mexicaanse media melden dat toeristen toch zijn begonnen water een voedsel in te slaan op hun hotelkamers

Het dodental van Dean stond gisteravond op zeker zes, met doden in Martinique, St. Lucia, Dominica en Haïti. De materiële schade is groot. Plantages zijn verwoest, huizen met de grond gelijk gemaakt, hele gebieden zijn overstroomd na hevige regenval en vissersboten zijn gezonken.

Verschillende computermodellen spreken elkaar tegen bij de vraag of de orkaan zijn baan zo zal wijzigen dat de Amerikaanse kust zal worden getroffen. Deze kuststreek werd in 2005 lamgeslagen door de orkanen Rita en Katrina.
Terwijl het Caribische gebied zich bleef schrapzetten, leek het ergste al weer voorbij in het zuidoosten van China. De tyfoon Sepat raasde zaterdagavond al over de kustprovincie Fujian, waar de autoriteiten uit voorzorg bijna een miljoen mensen hadden geëvacueerd. Er vielen vijftien doden door Sepat, die inmiddels aan kracht heeft ingeboet. De materiële schade is enorm, meldde het Chinese persbureau Xinhua. Duizenden huizen en tienduizenden hectare landbouwgrond zijn verwoest.