Zware regen in Alpengebied
30 augustus 2007 - Zware regenval zorgt in het Alpengebied voor overlast. Vooral in Zwitserland is veel gevallen, in Neuchatel zelfs 112 mm. Het zwaartepunt van de buien verplaatst zich naar Noord-Italië en Oostenrijk. Meteoalarm kleurt oranje in deze landen.
Metop Satellietopname branden in Griekenland op 26 augustus 2007 (bron: Eumetsat)
In ons land houdt het rustige najaarsachtige weer voorlopig aan, ook in de eerste septemberweek. Vrijdag komt officieel een einde aan de meteorologische zomer. Dan maken de klimatologen van het KNMI de balans op en komen we met een uitvoerig overzicht.
Hitte Zuid-Europa
De laatste dagen van augustus waren in het zuiden van Europa nog extreem warm met zowel in Griekenland als Italië temperaturen van 40 graden. Op 26 augustus meldde Decimomannu (Sardinië) 41,0 graden. Ook in het zuiden van Frankrijk en in Spanje zijn op 26 en 27 augustus zeer hoge temperaturen gemeten met 38,9 graden in Istres en Carpantras. Palermo (Sicilië) was eind vorige week de warmste plaats met op 22 en 23 augustus achtereenvolgens 42,4 en 40,4 graden.In Griekenland lagen de temperaturen de laatste dagen tussen 35 en 40 graden, ook in het noorden. Hier is dit de derde hittegolf van het jaar.
Drie hittegolven
Griekenland beleefde van 22-26 juli de tweede hittegolf van deze zomer. Lamia in Griekenland meldde op 25 juli 45,6 graden en zelfs het noordelijke Thessaloniki kwam tot 44,0 graden. Temperaturen van 45 graden zijn in Griekenland ook in juni gemeten, op veel plaatsen kwam het kwik toen een week achtereen boven de 40 graden. Zo'n hittegolf komt volgens de Griekse meteorologische dienst eens in de honderd jaar voor en twee van dergelijke hittegolven kort na elkaar is nog zeldzamer. Inmiddels is hier, na een aantal koelere dagen begin augustus opnieuw sprake van een hittegolf, de derde dus deze zomer
Warmterecords in Europa
Het grootste deel van het zuiden en centrale deel van Europa beleeft dit jaar een topzomer met extreem hoge temperaturen. Andalusië noteerde op 28 juli 43,6 graden. Italië had op 24 juli zijn heetste dag: 45,6 graden in Bari. Het Oostenrijkse Andau-Seewinkel in het Burgenland registreerde op 20 juli 39,5 graden. Dat is vrijwel net zo warm als het landelijke record van 39,7 graden op 27 juli 1983 in Dellach.
Zuidelijke straalstroom achter extreme weer
De ligging van de straalstroom speelt een belangrijke rol in de aansturing van het weer. Lagedrukgebieden, die gewoonlijk over het noorden van Europa trekken, volgden de eerste zomermaanden een zuidelijker koers en trokken veelal via Groot Brittannië over ons land richting Scandinavië. De zuidelijke ligging van de straalstroom droeg er ook aan bij dat zeer warme lucht vanuit Afrika het zuiden en oosten van Europa kon bereiken. Volgens weerman Jan Visser hield de zuidelijker ligging van de straalstroom mogelijk verband met het veelvuldig uitbreken van koude luchtmassa's (vooral op hoogte) uit het gebied van Groenland en Canada waardoor het een komen en gaan was van depressies.
Recordnatte zomer in England
In het overgangsgebied met de zeer warme lucht ontstonden vooral in West-Europa actieve storingen die zorgen voor de enorme regenval. Engeland en Wales beleven de natste zomer sinds het begin van de neerslagwaarnemingen in 1766. Volgens voorlopige cijfers is hier tussen 1 mei en 23 juli 387 mm gevallen. Dat is twee keer de normale som. Het vorige zomerrecord stond op naam van 1789 met 350 mm. Juni was volgens het Engelse KNMI de natste sinds 1914. Gemiddeld over het land viel 134,5 mm tegen 121,2 in juni 1980, de vorige recordmaand. Op 25 juni kreeg Fylindales in North York Shire in 24 uur 103,1 mm, op 20 juli viel in Pershore College in Worcestershire nog eens 120,8 mm in een etmaal. (Toelichting onder Nieuws- zware regen in Engeland).