Sunday, August 19, 2007

Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesie ( code rood)

Hoogste alarmfase door vulkaan Indonesië

JAKARTA - Indonesië heeft de hoogste fase van alarm ingesteld door wederom toegenomen activiteit van de vulkaan Karangetang in het noorden van de eilandengroep Sulawesi. Code 'rood' betekent dat er binnen 24 uur een grote uitbarsting te verwachten is.

De vulkaan spuwde zondag lava en dikke wolken en er werden kleine aardschokken waargenomen, meldden autoriteiten.

Dikke rookwolken hangen tot 500 meter boven de top van de 1800 meter hoge vulkaan. Lava stroomt al zeker twee kilometer ver rivieren in. Circa zeshonderd mensen zijn eerder deze week geëvacueerd naar veiliger gebieden. De autoriteiten hebben nu alle inwoners van de omliggende dorpjes bevolen het gebied te verlaten.

De Karangetangvulkaan is een van de actiefste vulkanen in Indonesië en is sinds 1675 zeker 41 keer uitgebarsten. De laatste keer was in 1997, waarbij drie mensen omkwamen.

Indonesië ligt op de zogenoemde Ring van Vuur, waar continentale platen rond de Grote Oceaan op elkaar botsen. Hierdoor wordt het land geregeld getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Indonesië telt het hoogste aantal vulkanen ter wereld, meer dan vierhonderd, waarvan er 129 actief zijn.