Tuesday, August 21, 2007

Dean bereikt Mexicaanse kust

Orkaan Dean bereikt Mexicaanse kust

De orkaan Dean heeft dinsdagochtend de kust bereikt van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Het oog gaat 250 km. zuidelijk van de toeristenstad Cancun, aan de grens van Mexico en Belize, aan land.

Dean is toegenomen tot een orkaan van de vijfde categorie op de schaal van Saffir & Simpson, dat is de zwaartse soort. In de VS is zo'n zware orkaan nog maar drie keer gemeten.


Meteorologen registreerden het oog van de orkaan in de buurt van Puerto Bravo in de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo, ongeveer 65 kilometer ten oosten van de stad Chetumal.

Weerdeskundigen hebben windstoten gemeten van 260 kilometer per uur met uitschieters naar 315 kilometer per uur.

De afgelopen dagen zijn in het Caribisch gebied zeker elf mensen omgekomen door de orkaan.

De Mexicaanse autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd voor het zuidoosten van het schiereiland Yucatán. De risicogebieden aan de Caribische kust van Mexico zijn ontruimd, meldde de gouverneur van Quintana Roo. Het gaat om het belangrijkste toeristische gebied van de regio.

Langs de kust van Yucatan is tweederde van de toeristen vertrokken. Voor de kust is de oliewinning stilgelegd. De orkaan dreigt vooral de arme indiaanse bevolking te treffen, waarvan velen nog in houten hutjes leven.

De honderden Nederlandse toeristen die vakantie vieren in de Mexicaanse badplaatsen Playa del Carmen en Cancún zullen waarschijnlijk weinig overlast ondervinden van het natuurgeweld. Als de orkaan de huidige koers voortzet, vallen de toeristische trekpleisters volgens reisorganisatie TUI Nederland buiten het bereik van Dean.

Met het oog op de orkaan moedigde de regering van Belize haar inwoners aan om naar het binnenland te vertrekken. Veel mensen gaven gehoor aan die oproep.