Nieuws
Eumetsat volgt bosbranden Griekenland met satellieten
Ergste bosbranden in eeuwen
27 augustus 2007 - Griekenland wordt getroffen door de ergste bosbranden sinds mensenheugenis. De harde droge wind (meltemi) jaagt het vuur aan in het kurkdroge landschap. Voor het opsporen van de vuurhaarden wordt gebruik gemaakt van satellietbeelden.
Meteosat High Resolution opname bobsranden Griekenland op 26 augustus 2007 (Bron: Eumetsat)
De branden die ook woonwijken binnendringen, hebben al aan zeker 63 mensen het leven gekost. Veel mensen worden nog vermist zodat het dodental verder oploopt. Alleen al op 27 augustus werden zo'n 170 branden geteld in het gebied van de Ionische Zee in het westen, Ionannina in het noorden en de Peleponnesos in het zuiden. Vooral de berggebieden van het Griekse schiereiland Peleponnesos vallen ten prooi aan de vlammen.
De vuurzee is zo groot dat de branden vanuit de ruimte kunnen worden gevolgd. De satellietbeelden van de Europese Ruimtevaartorganisatie Eumetsat tonen rookpluimen die tot honderden kilometers over de Middellandse Zee uitstrekken. Ook het zuiden van Italië wordt getroffen door enorme bosbranden. Vooral op Sicilië en in Calabrië woeden branden.
Het onstaan en de verspreiding van bos- en heidebranden hangt samen met weersomstandigheden. Vooral in een onstabiele atmosfeer met sterke (omhooggerichte) winden (thermiek) kunnen de branden snel om zich heen grijpen en hevig worden. Griekenland en Italië beleven dit jaar één van de warmste en droogste zomers ooit. In Griekenland kwamen verspreid over de drie zomermaanden zelfs drie hittegolven voor. Het heetst werd het in juni toen een week achtereen meer dan 40 graden werd en lokaal zelfs temperaturen zijn gemeten van 47 graden. Zoveel hittegolven en zulke extreme warmte is volgens de Griekse meteorologische dienst een zeldzaamheid.