Wednesday, April 25, 2007

Warmte records blijven breken...

Mogelijk recordtemperatuur op Koninginnedag


DE BILT - Koninginnedag 2007 kan wellicht de boeken ingaan als de warmste sinds 1949, toen Koninginnedag voor het eerst werd gevierd.

Het KNMI denkt dat het record van 1993, toen het 26,9 graden Celcius in De Bilt werd en het kwik plaatselijk in Nederland de 28 graden bereikte, gaat sneuvelen."Het zal erom spannen", aldus een woordvoerder van het weerinstituut woensdag. "Het is echt menens. Het wordt heet en zonnig. Er is geen vuiltje aan de lucht voor een stralende feestdag."

Weekeinde

De dagen voorafgaand aan Koninginnedag zullen ook warm en zonnig zijn, met name donderdag en vrijdag. Dan zal de temperatuur tussen de 23 tot 28 graden Celcius liggen.

Ook de nachten zijn warm, het koelt nauwelijks af. Misschien dat het kwik in het weekeinde iets zal dalen, maar dan nog zullen de temperaturen boven de 20 graden uitkomen, verwacht het KNMI.

De verwachte temperatuur voor maandag staat in schril contrast met de koude Koninginnedag van 2006. Toen werd het niet warmer dan 11,5 graden.

Wilhelmina

Koninginnedag wordt sinds 1891 gevierd. De toen nog niet regerende, want pas 11-jaar oude, koningin Wilhelmina zat toen op de troon. Tot 1948 werd de feestdag op 31 augustus gehouden, de verjaardag van koningin Wilhelmina.

Nadat Koningin Juliana haar moeder had opgevolgd werd de nationale feestdag op 30 april gevierd. Toen Koningin Beatrix in 1980 de troon opvolgde hield zij de viering van Koninginnedag als eerbetoon aan haar moeder op 30 april staan. Op haar eigen verjaardag, 31 januari, is het vaak minder goed weer