Wednesday, April 25, 2007

Canadese overheid ligt " onder vuur" ( waarheid komt boven)

Canadese regering wist van schending mensenrechten


OTTAWA (ANP) - De Canadese regering is vorig jaar uitvoerig geïnformeerd over de talrijke mensenrechtenschendingen zoals marteling in Afghanistan. Uit een rapport van Buitenlandse Zaken in Ottawa is echter slecht nieuws weggestreept. Dit berichtte woensdag de Canadese krant de Globe and Mail.


Het rapport werd opgesteld door Canadese diplomaten in Kabul en stelde onder meer dat gevangenen in Afghanistan het slachtoffer kunnen worden van buitengerechtelijke executie, verdwijning, marteling en opsluiting zonder enige vorm van proces.

In de Canadese hoofdstad Ottawa zijn echter alle negatieve zinsneden systematisch uit het rapport geschrapt, nadat de regering van premier Harper eerst had geprobeerd het bestaan van het rapport te ontkennen.

Passages

In de uiteindelijke samenvatting ontbreken passages over executies of folteringen, maar niet die spreken over ,, positieve ontwikkelingen'', zo berichtte de Globe and Mail die delen van de oorspronkelijke tekst in handen heeft gekregen. ,,Wat Ottawa wil dat u niet weet'', zo kopte de krant boven het bericht.

Onder de weggehaalde zinnen is ook: De algehele situatie is wat mensenrechten aangaat in 2006 verslechterd. De krant vermoedt dat de teksten niet zijn weggeschrapt vanwege hun inhoud, omdat de beroerde mensenrechtensituatie ook via andere rapporten al bekend is. De regering wilde kennelijk met het wegstrepen haar stelling onderstrepen dat ze echt niet wist wat voor risico's de door Canadese militairen aan Afghaanse diensten overgedragen gevangenen lopen.